gtag('config', 'UA-130501671-1');

22.9.2021 (Webnoviny.sk) – Špecializovaný trestný súd v Pezinku vytýčil na 28. októbra začiatok súdneho procesu v kauze zločineckej skupiny takáčovcov. Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) v tejto veci podal obžalobu na 16 osôb, pričom jej predmetom je 24 skutkov, ku ktorým došlo v rokoch 2004 až 2019.

V rámci obžaloby sa 13 osobám kladie za vinu členstvo v zločineckej skupine takáčovci a trom osobám činnosť pre ňu. Ako uviedol ešte v júli na tlačovej konferencii dozorový prokurátor Michal Šúrek, obžaloba sa týka napríklad „výpalníctva“, ktoré súviselo aj s poškodzovaním cudzej veci.

Komplikácie pri vyšetrovaní

„Tí, ktorí odmietali nejakým spôsobom takzvanú ochranu, bol im poškodzovaný majetok,“ povedal Šúrek. Ďalej ide aj o skutky všeobecného ohrozenia, ublíženie na zdraví, vydieranie či krivú výpoveď.

Zároveň prokurátor v júli povedal, že priebeh celého vyšetrovania do značnej miery komplikovalo aj prepojenie zločineckej skupiny na orgány činné v trestnom konaní. Dochádzalo napríklad k prezradeniu nasadenia informačno-technických prostriedkov, ktorými osoby pracujúce v prospech skupiny monitorovali.

Viacerí sa priznali na polícii

„Dochádzalo dokonca k prezrádzaniu jednotlivých zaisťovacích akcií. Často vyššie postavení predstavitelia skupiny boli na úteku a neboli zastihnuteľní priamo pri jednotlivých zásahoch. Potom s odstupom času, poznajúc dôkaznú skutkovú situáciu, sa prihlásili na polícii,“ uviedol Šúrek.

Na záver uviedol, že momentálne je na ÚŠP rozbehnutých viacero trestných konaní a naďalej prebieha rozsiahle vyšetrovanie tejto skupiny.

Takáčovci pôsobili najmä v bratislavskom Ružinove, ale aj v Petržalke a v centre hlavného mesta od 90-tych rokov 20. storočia. Zameriavali sa na výpalníctvo, gastronomické služby či herne. Neskôr začali pôsobiť aj na území Trnavského a Nitrianskeho kraja.

Po smrti zakladateľa skupiny Jána Takáča v júli 2003, zavraždení Róberta Pála a zastrelení Jozefa Surovčíka v Senci sa stal údajným bosom skupiny Ľubomír Kudlička prezývaný Kudla.

Ten figuruje v rámci procesu ako jeden z obžalovaných a zároveň si momentálne odpykáva právoplatný trest 25 rokov väzenia za objednávku vraždy podnikateľa Romana Krajčího. Národná kriminálna agentúra podnikla voči členom skupiny v roku 2017 akciu Aladin a následne v roku 2019 aj akciu Apač.

Za činnosť pre zločineckú skupinu takáčovcov bol v pondelok 20. septembra zatiaľ neprávoplatne odsúdený na trest 14 rokov väzenia aj bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik.

Viac k témam: súdy, takáčovci
Zdroj: Webnoviny.sk – Súd s takáčovcami sa začne koncom októbra, obžalovaných je 16 osôb © SITA Všetky práva vyhradené.