gtag('config', 'UA-130501671-1');

10.12.2021 (Webnoviny.sk) – Konzílium odborníkov vníma súbor prijatých protipandemických opatrení ako politické rozhodnutie, ktoré musia zdôvodniť a vysvetliť jeho autori. Uviedli to v spoločnom stanovisku. Dodali, že ich návrh obsahoval motivačné zvýhodnenie ľudí očkovaných proti ochoreniu COVID-19, no zároveň zohľadňoval zlú epidemickú situáciu.

Viac o téme: Koronavírus

„Za nešťastné považujeme predčasné široké otvorenie obchodov a služieb výmenou za plošné zatvorenie škôl. Toto konzílium nenavrhovalo. Rovnako nenavrhovalo ani zákaz rodinných návštev. V situácii rozsiahleho rozvoľňovania nie je takýto zákaz ani logický, ani vykonateľný,” píše sa v stanovisku.

V tomto ohľade je však podľa konzília na mieste veľká opatrnosť najmä z dôvodu očakávaného nástupu ďalšej vlny spôsobenej variantom omikron. „Aj preto môže byť prílišné uvoľňovanie pri našej nízkej zaočkovanosti veľmi rizikové. Pripomíname, že očkovanie je stále najúčinnejší spôsob ochrany,” dodali odborníci.

Viac k témam: COVID-19, Koronavírus, Pandemické opatrenia
Zdroj: Webnoviny.sk – Konzílium odborníkov kritizuje nové opatrenia, nenavrhovalo ani zákaz návštev cez Vianoce © SITA Všetky práva vyhradené.