gtag('config', 'UA-130501671-1');

13.2.2022 (Webnoviny.sk) – Osobitný parlamentný výbor v nedeľu volí nemeckého prezidenta. Úradujúca hlava štátu Frank-Walter Steinmeier, ktorý má podporu väčšiny hlavných politických strán, sa uchádza o druhé päťročné funkčné obdobie a je favoritom voľby.

Štyria kandidáti na prezidenta

Spolkové zhromaždenie, ktoré pozostáva zo 736 členov dolnej komory parlamentu a zástupcov 16 spolkových krajín, bude vyberať z dovedna štyroch kandidátov.

Okrem Steinmeiera sú to ľavicový kandidát Gerhard Trabert, Stefanie Gebauerová, ktorú nominovala strana Slobodní voliči, a kandidát krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko Max Otte.

Ten je však členom Kresťanskodemokratickej únie Nemecka, ktorá ho po jeho nominácii vyzvala na vystúpenie, inak ho vylúči.

Dôležitá morálna autorita

Prezident má v Nemecku zväčša reprezentatívnu funkciu, je však považovaný za dôležitú morálnu autoritu. Po parlamentných voľbách v roku 2017 Steinmeier pomohol podnietiť politikov k zostaveniu novej koaličnej vlády namiesto toho, aby požadoval nové hlasovanie.

Keď v máji oznámil svoje plány uchádzať sa o znovuzvolenie, Steinmeier povedal, že chce pomôcť zahojiť rozdiely, ktoré zväčšila pandémia koronavírusu.

Viac k témam: Parlamentný výbor, Prezidentské voľby
Zdroj: Webnoviny.sk – Nemecko si bude voliť nového prezidenta, najväčšiu podporu má úradujúca hlava štátu Steinmeier © SITA Všetky práva vyhradené.