gtag('config', 'UA-130501671-1');

14.2.2022 (Webnoviny.sk) – Najvyšší súd SR vytýčil na 9. marca verejné zasadnutie s bývalým šéfom kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Petrom G. a bývalým policajtom Ladislavom V.

Tých Špecializovaný trestný súd v Pezinku v októbri minulého roku uznal za vinných z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku.

Obom určili ochranný dohľad

Petrovi G. v tejto súvislosti uložil súd trest 11 rokov väzenia v ústave so stredným stupňom stráženia. Dostal tiež peňažný trest 50-tisíc eur. V prípade, že by ho nezaplatil, súd určil náhradný trest 15 mesiacov väzenia.

Ladislavovi V. zase súd vymeral trest desať rokov väzenia v ústave so stredným stupňom stráženia a peňažný trest 40-tisíc eur. Ak by ho nezaplatil, náhradný trest je v jeho prípade jeden rok väzenia.

V prípade oboch obžalovaných určil súd ochranný dohľad po dobu dvoch rokov. Ladislavovi V. má tiež v prospech štátu prepadnúť auto. Obaja obžalovaní sa proti verdiktu na mieste odvolali.

Podľa obžaloby Peter G. a Ladislav V. žiadali úplatok 400-tisíc eur od podnikateľa Dušana Bočkaya za uvoľnenie jeho zablokovaného firemného majetku zo strany Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS).

V prípade stíhali aj Lučanského

Ten mal po zaplatení uvoľniť bývalý šéf KÚFS Ľudovít Makó. Prvých 200-tisíc eur zaplatil podnikateľ pred zrušením predbežného opatrenia, potom prípad oznámil na polícii.

Peter G. a Ladislav V. boli zadržaní a obvinení v rámci kauzy Judáš zameranej na korupciu predstaviteľov bezpečnostných zložiek.

Pôvodne v rámci tejto kauzy stíhali aj bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského. Po jeho smrti však stíhanie zastavili.

Ďalší obvinení, konkrétne bývalý námestník riaditeľa SIS Boris Beňa a viceprezident finančnej správy Daniel Čech, uzavreli s prokurátorom dohody o vine a treste, ktoré súdy schválili.

Viac k témam: Kauza Judáš
Zdroj: Webnoviny.sk – Najvyšší súd prejedná začiatkom marca odvolania dvojice obvinených v kauze Judáš © SITA Všetky práva vyhradené.