gtag('config', 'UA-130501671-1');

5.3.2022 (Webnoviny.sk) – Najvyšší súd SR vytýčil na stredu 8. marca verejné zasadnutie, na ktorom sa bude zaoberať odvolaním predsedu politickej strany Ľudová strana Naše Slovensko Mariana Kotlebu proti rozsudku v kauze šekov z údajnou extrémistickou symbolikou.

Samosudkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Ružena Sabová ho totiž v októbri 2020 v tomto prípade uznala za vinného z trestného činu založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd. Za to mu uložila trest väzenia v dĺžke štyri roky a štyri mesiace. Verdikt zatiaľ nie je právoplatný, keďže sa obžalovaný voči rozhodnutiu odvolal.

Ak Najvyšší súd SR potvrdí rozhodnutie prvostupňového súdu, Marian Kotleba okrem nutnosti nástupu na výkon nepodmienečného trestu príde aj o poslanecký mandát.

Šeky so sumou 1 488 eur

Prípad sa týka podujatia, ktoré sa uskutočnilo v marci 2017 na Obchodnej akadémii v Banskej Bystrici. Obžalovaný vtedy odovzdal pred takmer 400 pozvanými hosťami trom zúčastneným rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov, ktoré boli vystavené na sumu 1 488 eur.

Podľa orgánov činných v trestnom konaní číslo 14 v sume 1 488 predstavuje vetu: „We must secure the existence of our people and a future for white children“ (Musíme zabezpečiť existenciu našich ľudí a budúcnosť bielych detí), ktorej autorom je americký rasista David Lane.

Veta má 14 slov a číslovka 14 sa používa ako neonacistický symbol často v kombinácii s číslom 88, ktoré v nacistickej symbolike odkazuje na nacistický pozdrav „Heil Hitler“, keďže písmeno H je ôsmym písmenom v abecede.

Viac k témam: Extrémizmus, Pojednávanie, Predseda strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko, Šeky, Súdy
Zdroj: Webnoviny.sk – Kotleba a kauza šekov pôjde pred najvyšší súd, okrem väzenia mu hrozí ešte niečo © SITA Všetky práva vyhradené.