gtag('config', 'UA-130501671-1');

8.4.2022 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 8. apríla 13:26

Slovenský systém protivzdušnej obrany S-300 je už na Ukrajine. Informovala o tom televízia Markíza na svojom spravodajskom webe Tvnoviny.sk. Tajný presun trval podľa informácií TV Markíza dva dni.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) potvrdil, že Slovenská republika systém Ukrajine darovala. Ako uviedol, Slovensko tak urobilo na základe žiadosti Ukrajiny o pomoc pri výkone sebaobrany v zmysle článku 51 Charty Organizácia Spojených národov, ako priamy následok ozbrojenej agresie zo strany Ruskej federácie. Stanovisko Eduarda Hegera poskytla hovorkyňa predsedu vlády Ľubica Janíková.

„Ide o zodpovedné rozhodnutie, ktorým SR, ako krajina, ktorá podporuje mier, slobodu a ochranu ľudských práv, poskytuje pomoc vo forme čisto obranného systému Ukrajine a jej nevinným občanom, pričom veríme, že tento systém pomôže zachrániť čo najviac nevinných Ukrajincov pred ďalšou agresiou Putinovho režimu,“ skonštatoval premiér.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Zdôraznil však, že darovanie systému neznamená, že Slovenská republika sa stala súčasťou ozbrojeného konfliktu na Ukrajine. Ubezpečil tiež, že obranyschopnosť Slovenskej republiky je naďalej zabezpečená a v najbližších dňoch bude posilnená dodatočným systémom protiraketovej obrany zo strany spojencov.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Systémy protivzdušnej obrany S-300
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovenský systém S-300 je už na Ukrajine, tajný presun trval dva dni © SITA Všetky práva vyhradené.