gtag('config', 'UA-130501671-1');

12.4.2022 (Webnoviny.sk) – Slováci dôverujú z národných inštitúcií najviac armáde. Dôveru jej v najnovšom prieskume Eurobarometer vyjadrilo 54 percent opýtaných. Policajnému zboru pritom dôveruje 46 percent, súdom 31 percent, Národnej rade SR 23 percent a vláde 22 percent.

Ingrid Ludviková z tlačového oddelenia Zastúpenia Európskej komisie v SR na tlačovej konferencii upozornila, že dáta sa zbierali na prelome januára a februára, a tak nereagujú na vojenskú inváziu Ruskej federácie na Ukrajine.

Väčšia dôvera v EÚ

Z Eurobarometra vyplýva, že Slováci dôverujú viac inštitúciám Európskej únie (EÚ) ako Národnej rade SR či svojej vláde. EÚ svoju dôveru v prieskume preukázalo 43 percent slovenských respondentov, Európskemu parlamentu tiež 43 percent a Európskej komisii 42 percent.

Vo všeobecnosti má 35 percent respondentov pozitívny či skôr pozitívny dojem a pocit z EÚ. Takmer 40 percent uviedlo, že má neutrálny dojem a 26 percent uviedlo, že ho má negatívny. Priemer odpovedí členských štátov Európske únie ukazuje, že celkovo je dojem a pocit z EÚ viac pozitívny (44 percent) ako negatívny (17 percent).

Voľný pohyb ako výhoda

Za najpozitívnejším výsledkom EÚ považuje 36 percent opýtaných voľný pohyb ľudí, tovaru a služieb v EÚ a mier medzi členskými štátmi EÚ 17 percent. Naopak u Európanov celkovo boduje možnosť mier medzi členskými štátmi EÚ, ktorú označilo 28 percent respondentov.

Možnosť voľný pohyb ľudí, tovaru a služieb v EÚ si vybralo 25 percent opýtaných. Slováci sú spokojní aj s eurom (10 percent), s výmennými programami v oblasti vzdelávania, ako je Erasmus (9 percent) či solidarita medzi členskými štátmi EÚ (7 percent).

V prieskume 65 percent slovenských respondentov uviedlo, že sú zle informovaní o európskych záležitostiach, opačný pocit má 33 percent. Tieto odpovede sa pritom zhodujú aj s celkovými odpoveďami Európanov.

Viac k témam: Eurobarometer, Prieskum, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Z národných inštitúcií Slováci dôverujú armáde aj polícií, ukázal prieskum © SITA Všetky práva vyhradené.