gtag('config', 'UA-130501671-1');

26.4.2022 (Webnoviny.sk) – Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres chce pomôcť vytvoriť podmienky pre dialóg, prímerie a napokon mier na Ukrajine. Povedal to na začiatku stretnutia s ruským ministrom zahraničia Sergejom Lavrovom, s ktorým sa stretáva v Moskve.

Prízvukoval pritom, že je potrebné urobiť všetko pre ukončenie vojny na Ukrajine. Potrebujeme čo najskôr prímerie, povedal Guterres a dodal, že prioritou musí byť aj minimalizovanie ľudského utrpenia. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Lavrov povedal, že na Guterresovu iniciatívu rýchlo odpovedal, aby získal „ďalší kontakt v mnohých otázkach, určite vrátane situácie okolo Ukrajiny, ktorá sa stala katalyzátorom množstva problémov“. Tiež povedal, že Rusko oceňuje „vašu túžbu po ďalšom kole rokovaní v tejto ťažkej dobe“ a že niet pochýb, že budú hovoriť o „akejkoľvek téme“, ktorú Guterres považuje za dôležitú.

Diplomati následne začali rokovania za zatvorenými dverami. Guterres by sa mal neskôr stretnúť aj s prezidentom Vladimirom Putinom.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Guterres je odhodlaný urobiť všetko pre ukončenie vojny na Ukrajine, potrebujeme čo najskôr prímerie © SITA Všetky práva vyhradené.