gtag('config', 'UA-130501671-1');

Ak chcete optimalizovať náklady firmy, je doslovne potrebné začať od podlahy. Pokiaľ vaša firma vlastní sklady, správne zvolená manipulačná technika na prepravu tovaru je kľúčovým faktorom.

Aké parametre sú dôležité pre výbere vysokozdvižných vozíkov?

  1. Ergonómia

Ergonómia sa netýka iba áut a lietadiel. Pri výbere vysokozdvižného vozíka do skladu je potrebné, aby zodpovedal požiadavkám pracovníkov, čo zvyšuje ich produktivitu. Rozloženie vozíkov musí byť optimálne, aby zabraňovalo vzniku úrazu z vonku, ale aj záťaži spôsobenej samotným sedením vo vozíku.

Správne navrhnuté sedadlo reguluje záťaž dlhodobého sedenia na chrbticu, čím sa telo neunaví ani pri dlhšom pobyte vo vozíku. Vďaka prídavným opierkam a rukovätiam je možné meniť polohu sedu, a tak regulovať záťaž na chrbtovú časť tela ešte efektívnejšie.

V prípade, že ide o automatické vysokozdvižné vozíky, je potrebná dômyselná ergonómia rovnako. Vozík musí byť zostrojený tak, aby ani pri prechode tenkými uličkami nepoškodzoval materiál a nezasekával sa. Pokiaľ má váš sklad veľmi úzke uličky, je potrebné vyberať z vysokozdvižných vozíkov, ktoré sú na tento účel určené.

  1. Výška zdvihu a hmotnosť nákladu

Dôležitým parametrom pre ľahkú manipuláciu s tovarom je výška zdvihu tovaru a tiež váha nákladu, s ktorým je možné s vozíkom manipulovať. Zatiaľ čo niektoré elektrické vozíky dokážu odviezť až 8000kg, vysokozdvižné vozíky so spaľovacím motorom dokážu manipulovať až s 18 tonami.

  1. Spotreba energie

Pokiaľ si zvolíte vozík s batériou a nie so spaľovacím motorom, určite sa zamerajte pri výbere aj na výdrž batérie a spôsob dobíjania. Najvhodnejšie je zvážiť aj dĺžku dobíjacieho cyklu. Vhodné je zabezpečiť vozík so signalizáciou zostávajúcej kapacity, aby vás pri práci neprekvapila nechcená zastávka. Táto profesionálna manipulačná technika vám uľahčí prácu a ušetrí čas i náklady.

Vysokozdvižný vozík je najnutnejšou pomôckou pre dobré fungovanie skladu. Pokiaľ vám na záleží na efektívnej a bezpečnej práci, vyberajte rozumne.

Zdroj obrázka: Pavel Ilyukhin/Shutterstock.com