Jedlo je základom nášho života počas všetkých štyroch ročných období. V lete volíme skôr ľahšie jedlá, pričom tie ťažšie automaticky z jedálnička vyraďujeme. Vajce, ako stavebný kameň mnohých pokrmov, je aktuálne počas celého roka.
Aj v lete platí, že každodenný pohyb aspoň v podobe prechádzky zlepší našu kondíciu a náš jedálniček má tvoriť pestrá, kaloricky primeraná strava, bohatá na zeleninu, ovocie, bielkoviny, sacharidy a vhodné tuky.
Jedzte 5 krát denne
Leto nemení ani pravidlo 5 jedál za deň, pričom raňajky majú byť sýte – mali by tvoriť 25 percent nášho denného kalorického príjmu. Desiata a olovrant 10 percent a zvyšok si rozdeľte medzi obed a večeru a tri hodiny pred spánkom už nejedzte. Takto telo dostáva potravu priebežne a nemusí si tvoriť zásoby na horšie časy. Čo sa týka surovín, leto praje najmä ovociu, zelenine a veľmi dôležitý je pitný režim.
Vajcia na rôzne spôsoby
Vajcia, ako dôležitá súčasť zdravej výživy sa na našom tanieri môžu v letnom období objaviť v rôznych podobách. Niekto nedá ani v horúčavách dopustiť na teplé raňajky v podobe omelety, a keď si do nej môže v lete pridať čerstvú paradajku či papriku, má pochúťku ako „nakreslenú“. A navyše zdravú. Vajcia poskytujú cennú bielkovinu a celý rad vitamínov a minerálnych látok. Sú tiež bohatým zdrojom niekoľkých esenciálnych mastných kyselín. Konzumácia vajec patrí ku kvalitnej strave a prispieva k lepšiemu pocitu nasýtenia po jedle, a dáva sa aj do súvislosti s lepšou reguláciou hmotnosti.
Vyberajte zdravie a humánnosť
Keď si budete v obchode vyberať vajcia, okrem toho, že siahnite po slovenských, pozrite si aj ich označenie. Vyberajte buď 0 (bio), alebo 1 (voľný výbeh) prípadne 2 (podstieľkový chov). Nekupujte vajcia s označením 3, nakoľko ide o vajcia z klietkového chovu. Tento spôsob je nielen najmenej humánny, ale tieto sliepky môžu produkovať aj stresový hormón zvaný kortizol. Ak chcete pre seba a svoje deti tie najzdravšie vajcia, hľadajte tie s označením GMO free. Nájdete ich v obaloch Babičkin dvor.
Pravidlá správneho uskladňovania
Nákup nenechávajte v horúčavách dlho v aute, vajcia uložte do chladničky. Najdlhšie čerstvé vydržia pri teplote 5 – 8 stupňov Celzia a radšej ich skladujte v zadnej časti chladničky, nakoľko tam je teplota stálejšia. Pripravené stojany v prednej časti sú síce fajn, avšak chladnička pri stálom otváraní a zatváraní mení teplotu, čo im nemusí robiť veľmi dobre. Pred ukladaním ich neumývajte ani neutierajte, mohli by ste narušiť prirodzenú ochrannú bariéru, a tak sa môžu do nich dostať mikróby od ostatných potravín.
Vychlaďte Prosseco!
A aby ste mali ešte lepšiu inšpiráciu, pripravili sme pre vás skvelé letné pokrmy, na ktorých si pochutíte nielen s rodinou, ale rozhodne nimi očaríte aj návštevu. Vychlaďte Prosecco a letný večer sa môže začať.
Letné recepty Babičkin dvor pre vás pripravil šéfkuchár hotela Tatra Eduard Hrdý a určite ich ocenia aj priaznivci zdravej výživy.
Pečené vtáčie mlieko so snehovými obláčikmi
4 porcie
Potrebujeme:
Smotana šľahačková – 800g
Med – 7PL
Žĺtka Babičkin dvor GMO free – 4ks
Bielka Babičkin dvor GMO free – 4 ks
Vanilkový lusk – 1ks
Štipka soli
Postup:
Do hrnčeka nalejeme smotanu, necháme ju zovrieť a následne stíšime na malý plameň.
Bielka si dáme do misky pridáme štipku soli a začneme šľahať sneh. Keď je sneh polotuhý pridáme dve lyžice medu a vyšľaháme tuhý sneh. Takto vyšľahaný sneh naberáme lyžicou do tvaru knedličiek a vkladáme ho do vriacej smotany, kde sneh varíme 1 minútu a vzniknú nám nadýchane obláčiky.
Smotanu ďalej použijeme na výrobu krému. Do vychladnutej smotany zašľaháme žĺtky, 5 PL medu a semienka vanilky.
Takto pripravený základ si ponalievame do zapekacích misiek vložíme ich do pekáča a pekáč naplníme vodou tak, aby misky boli zaliate do 2/3.
Vložíme do vyhriatej rúry na 130 stupňov a pečieme 30 – 35minút. Upečené vtáčie mlieko necháme vychladnúť a servírujeme ho so snehovými obláčikmi .
Žĺtkový krém s proseccom a bobuľovým ovocím
4 porcie
Potrebujeme:
Žĺtok Babičkin dvor GMO free – 8 ks
Med alebo javorový sirup – 4 PL
Prosecco – 4 PL
Bobuľové ovocie
Postup:
Do misky so širším dnom si dáme žĺtka, med alebo javorový sirup a rozšľaháme. Následne dáme misku do vodného kúpeľa, ktorý vrie na miernom plameni a šľaháme ďalej. Keď sa nám začnú žĺtky nadýchavať, pridáme prosecco a šľaháme do tuhšieho krému. Takto pripravený krém odložíme z vodného kúpeľa a ešte dve minúty intenzívne šľaháme, aby trochu vychladol, a odložíme ho do chladničky. Krém podávame vychladený s bobuľovým ovocím a lístkami mäty.
Topinamburový prívarok so strateným vajíčkom a hubami
4 porcie
Topinambur – 4 väčšie
Šalotka -1 ks
Olivový olej – 3 PL
Maslo – 100g
Smotana – 2dcl
Huby – 200g
Vývar zeleninový alebo mäsový – 1 liter
Hnedý cukor alebo stévia
Citrón – 1 – 2 ks
Soľ
Korenie čierne mleté, bobkový list, nové korenie
Ocot
Vajce Babičkin dvor GMO Free – 1 ks
Postup:
Topinambury si olúpeme a nasekáme na malé kocky. V hrnčeku si rozohrejeme olivový olej a orestujeme na ňom do zlata nasekanú šalotku. Pridáme pripravené nasekané topinambury, osolíme, okoreníme čiernym mletým korením, bobkovým listom, novým korením a zalejeme vývarom tak, aby boli topinambury zaliate.
Počas varenia dolievame vývar, aby sme v základe nemali zbytočne veľa tekutiny. Varíme do mäkka. Keď máme topinambury uvarené, pridáme šťavu z citróna a cukor alebo stéviu, aby sme zvýraznili chuť prívarku a nakoniec zjemníme smotanou, ktorá nám chuť pekne zaokrúhli.
Huby očistíme od nečistôt, orestujeme ich na masle, dochutíme soľou a korením.
Následne pripravíme stratené vajce.
Do malého hrnca dáme zovrieť približne 1,5 l vody, do ktorej pridáme 3 PL octu a soľ. Vodu rozvírime vareškou a jemne do nej vyklepneme vajíčko, ktoré sa v momente začne zrážať. Vajíčko varíme 2 – 3minúty a vyberieme. Prívarok servírujeme v hlbšom tanieri s orestovanými hubami a strateným vajíčkom .
Prepelica s červenou šošovicou parmezánom a prepeličím vajíčkom
4 porcie
Potrebujeme:
Prepelica – 4 ks
Červená šošovica – 400g
Cesnak – 2strúčiky
Olivový olej – 1dcl
Maslo -100g
Petržlenová vňať
Tymian
Parmezán -100g
Soľ
Korenie
Postup:
Prepelicu umyjeme a odstránime prípadne nečistoty (perie a podobne). Na panvici si rozohrejeme olivový olej, na ktorom prepelicu opečieme dôkladne zo všetkých strán. Následne prepelicu preložíme na pekáč, pridáme maslo, osolíme, okoreníme a pridáme vetvičku tymiánu. Prepelicu dopečieme v rúre na 200 stupňov asi 15 – 18 min., záleží od veľkosti. Pozor, aby ste ju nepresušili.Vo vriacej osolenej vode uvaríme šošovicu, varíme ju al dente, čo je približne 7 – 10 minút. Následne ju scedíme, preložíme do misky a pridáme cesnak, olivový olej, nastrúhaný parmezán, petržlenovú vňať. Dochutíme soľou, korením a dôkladne premiešame.
Prepeličie vajíčka varíme vo vriacej vode tri minúty a následne ich schladíme v studenej vode a olúpeme .
Prepelicu môžeme servírovať celú, alebo vykostenú so šošovicovým šalátom a vajíčkom preliatu výpekom.