gtag('config', 'UA-130501671-1');

BRATISLAVA 3. júna (WebNoviny.sk) – Dialóg musíme viesť tam, kde vidíme priestor na spoluprácu, ktorá bude viesť k zlepšeniu úrovne Slovenska. Uviedol to predseda Národnej rady SR Andrej Danko v prvý deň trojdňovej oficiálnej cesty v Bielorusku, kde sa stretol s poprednými predstaviteľmi štátu.

Stretne sa aj s Lukašenkom

Na programe má aj stretnutie s predsedom vlády Sergejom Rumasom a s prezidentom Bieloruska Alexandrom Lukašenkom. Ide o historicky prvú oficiálnu návštevu predsedu slovenského parlamentu v Bielorusku. Agentúru SITA o tom informoval Odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR.

Predsedu národnej rady v pondelok ráno privítal predseda Snemovne reprezentantov Národného zhromaždenia Vladimír Andrejčenko, s ktorým hovoril aj o potrebe neustále si pripomínať históriu.

V duchu tejto myšlienky sa zúčastnil aj na prehliadke Národnej knižnice a Múzea II. svetovej vojny. Jeho súčasťou je aj expozícia venovaná kapitánovi Jánovi Nálepkovi.

„Je mimoriadne dôležité pripomínať si udalosti, ktoré poznačili naše národy. Bielorusi si ctia partizánov a odvážnych mužov, ktorí bojovali proti fašizmu,“ vyhlásil šéf parlamentu. Dodal, že potreba upozorniť na nešťastné a boľavé obdobie fašizmu je o to naliehavejšia, že na Slovensku narastá extrémizmus.

Mentálne a ľudsky blízki

„Na veľa vecí sme zabudli a je dobré si ich pripomenúť práve na takýchto miestach. Mnoho mladých ľudí dnes ani len netuší, čím bol Ján Nálepka a o čo sa zaslúžil,“ povedal Danko. Následne sa stretol s predsedom Rady republiky Národného zhromaždenia Michalom Mjasnikovičom.

„Je nespochybniteľné, že sme si s Bielorusmi mentálne a ľudsky blízki. Aj preto som pri príležitosti 75. výročia oslobodenia Bieloruska a 75. výročia SNP pozval čelných predstaviteľov Bieloruskej republiky na Slovensko do Banskej Bystrice,“ ozrejmil.

S predsedom vlády Bieloruskej republiky Sergejom Rumasom a s prezidentom Bieloruska Alexandrom Lukašenkom sa Danko stretne v utorok. Diskutovať s nimi chce o previazanosti spolupráce oboch krajín či o rozvíjaní spolupráce v oblasti školstva, zdravotníctva či pracovných síl.

„V Bieloruskej republike je zdravotníctvo na vysokej úrovni a taktiež majú množstvo kvalitných pracovníkov. Vidím tu priestor na spoločné rokovania,“ zhodnotil Danko s tým, že najväčší prínos rozhovorov vidí najmä v nadviazaní kontaktov prospešných pre Slovensko, a to najmä v súvislosti s euroázijským trhom.

Viac k témam: SNS Slovenská národná strana
Zdroj: Webnoviny.sk – Danka v Bielorusku privítal predseda Andrejčenko, s ktorým si pozrel expozíciu o kapitánovi Nálepkovi © SITA Všetky práva vyhradené.