gtag('config', 'UA-130501671-1');

Inštalovali ste si do interiéru krásnu drevenú podlahu? V tom prípade si nestačí len užívať jej komfort, ale sa o ňu aj pravidelne starať. V skutočnosti je jednoduché hĺbkové čistenie hlavnou zložkou pre dlhú životnosť týchto lesklých, hnedých a drevených povrchov.

Poďme sa spoločne a podrobne pozrieť na kroky, ktorými sa dlhú životnosť tejto podlahovej krytiny postaráte najlepšie.

Pravidelne vysávajte

Je samozrejmé, že nahromadenie nečistôt a špiny môže byť hlavnou prekážkou pri čistení podláh z tvrdého dreva. Udržať nečistoty na podlahe pod kontrolou je kľúčové. Okrem toho sa odporúča pravidelné čistenie. Nie je to však len o tom, že podlaha vyzerá špinavo.

Ak je na drevenej podlahe kus väčšej a tvrdej nečistoty a prejdete po nej, je to ako brúsny papier na spodnej časti vašej topánky. Povrch podlahy môže takáto malá smietka veľmi výrazne poškodiť alebo poškriabať.

Dokonca aj chlpy domácich zvierat majú potenciál poškodiť vaše drevené podlahy, takže je najlepšie byť proaktívny a pravidelne povrch drevenej podlahy vysávať.

Prelakujte, kým nebude neskoro

Keď sa podlaha začína opotrebovávať, je čas zakročiť a znovu ju natrieť. Opätovný náter nezahŕňa automaticky aj brúsenie. Je to vlastne nanesenie ďalšej vrstvy na vrchnú časť podláh, aby sa vrátil lesk a životnosť tejto povrchovej úpravy, takže nemusíte prejsť procesom brúsenia.

Kvalitný lak na parkety môže predĺžiť životnosť podlahy na mnoho rokov. Krása drevených podláh je predsa v tom, že sa dajú opraviť, prelakovať a natrieť. Tak to urobte, kým nebude neskoro.

Opravte povrchové škrabance

Aj keď to „bolí“, keď poškriabete podlahu, je to úplne normálne. Je to súčasť vlastníctva drevenej podlahy. Ako sme ale spomínali, čaro tejto podlahovej krytiny je v tom, že sa dá opraviť. Ak preto chcete odstrániť povrchové škrabance, je to pomerne jednoduchý projekt. Stačí použiť fixku zo sady na retušovanie dreveného nábytku. Prípadne na najviac postihnuté časti môžete využiť špeciálne lepidlo na drevo!

Jednoduchý koberec alebo rohožky môžu byť ďalším spôsobom, ako dodať vášmu priestoru osobitosť a zároveň pôsobiť ako ochrana podlahy.

Používajte správny čistiaci prostriedok

Pokiaľ ide o výber čistiaceho prostriedku na hlbšie umývanie, neexistuje pevné pravidlo. Rôzne povrchové textúry si vyžadujú rôzne úpravy, takže aj odborníci vám odporúčajú počúvať odporúčania výrobcu povrchovej úpravy a podlahy a vybrať na ich údržbu ten správny čistiaci prostriedok.

Zdroj obrázka: Stokkete/Shutterstock.com