gtag('config', 'UA-130501671-1');

14.7.2023 (SITA.sk) – Na augustovom samite skupiny piatich rozvojových ekonomík sveta BRICS sa zúčastnia lídri všetkých členských štátov – Brazílie, Číny, Indie, Ruska i hostiteľskej Juhoafrickej republiky. Referuje o tom web Kyiv Independent s odvolaním sa na Eyewitness News.

Putinova účasť na samite

Očakávajte množstvo hláv štátov. Ale čo je dôležité, päť hláv štátov BRICS sa zúčastnia na samite,“ povedal Stavros Nicolaou z obchodnej rady BRICS na štvrtkovom zasadnutí tohto orgánu v Sandtone neďaleko Johannesburgu.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

O potenciálnej účasti ruského vodcu Vladimira Putina na augustovom samite sa intenzívne diskutovalo, keďže Medzinárodný trestný súd (ICC) v marci vydal zatykač na ruského vodcu Vladimira Putina za jeho rolu pri únosoch detí do Ruska počas vojny na Ukrajine.

Samit sa uskutoční v prezenčnej forme

Juhoafrická republika je signatárom Rímskeho štatútu ICC, ktorý vyžaduje zatknutie každého, na koho ICC vydal zatykač. To postavilo juhoafrického prezidenta Cyrila Ramaphosu, ktorý si buduje úzke vzťahy s Moskvou, pred dilemu, ako zvládnuť Putinovu návštevu.

Pretória ponúkala diplomatickú imunitu všetkým hosťom samitu a údajne sa pokúsila odradiť ruského vodcu, aby prišiel osobne. Počas stretnutia obchodnej rady BRICS Ramaphosa potvrdil, že samit sa uskutoční v prezenčnej forme. „Povrávalo sa, že by to mohol byť online samit, ale nie. Bude to tvárou v tvár, z očí do očí,“ povedal Ramaphosa, no Putinovu účasť priamo nekomentoval.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: BRICS, juhoafrický prezident, ruské vojnové zločiny, rusko-ukrajinský konflikt, Ruský prezident, únosy detí do Ruska, Zatykač
Zdroj: SITA.sk – Na samite BRICS sa zúčastnia lídri všetkých piatich členských štátov, Putinova prítomnosť bola predmetom diskusie © SITA Všetky práva vyhradené.