gtag('config', 'UA-130501671-1');

9.8.2023 (SITA.sk) – Druhý mesiac vytúžených letných prázdnin pokročil, mnohé deti sa však nevyhnú ochoreniam dýchacích ciest či úrazom. Union zdravotná poisťovňa upozorňuje na štatistiky, ktoré sumarizujú úrazy a chorobnosť detí počas minuloročného leta.

„Najčastejšie deti v lete trápia ochorenia dýchacích ciest či zubné kazy. Infekcie horných dýchacích ciest sa najviac šíria v zimnom období, tento rok sme zaznamenali vysoký počet chorých detí ešte aj v marci. Určite však odporúčame počas dovoleniek opatrnosť s príliš chladenými či sýtenými nápojmi, nepríjemnosti môže spôsobiť aj príliš „vychladená“ miestnosť v hotelových rezortoch,“ uvádza riaditeľka revíznych lekárov Ingrid Dúbravová. „Štatistiky úrazov z minulého roka tiež poukazujú na zvýšený počet poranení. Najviac deti potrápili poranenia hlavy, rúk či členka a nôh. Univerzálne odporúčanie neexistuje, na mieste je však opäť obozretnosť rodičov.“

Psychológovia dávajú do pozornosť rozširujúci sa fenomén závislosti od mobilných zariadení a sociálnych sietí. „K úrazom detí žiaľ častokrát príde pre nepozornosť rodičov, pričom môže ísť skutočne o otázku niekoľkých minút. V zahraničí sa dokonca vyskytli tragické prípady utopených detí, veľkým strašiakom je aj takzvané sekundárne utopenie,“ vysvetľuje hovorkyňa Union zdravotnej poisťovne Kristína Baluchová. „Veríme, že našich poistencov obídu zranenia i pády, v prípade chorôb im odporúčame, aby si pri doplatkoch za lieky ponechali blok z lekárne. Majú totiž nárok na preplatenie doplatkov u detí až do 18 rokov.“

Union neustále rozširuje svoju ponuku benefitov, ktoré menia životy k lepšiemu. Preplácanie doplatkov za lieky a dietetické potraviny patrí medzi najobľúbenejšie výhody poistencov, pričom samotná žiadosť o vrátenie prostriedkov zaberie len pár minút. Viac informácií je možné nájsť aj webstránke Unionu.

Detské úrazy za r. 2022
Počet zranení

Poranenia hlavy
9915

Poranenia zápästia a ruky
9005

Poranenia členka a nohy
7528

Poranenia kolena a predkolenia
4819

Poranenia lakťa a predlaktia
4516

Poranenia pleca a ramena
1705

Účinky cudzieho telesa, ktoré vniklo prirodzeným telesným otvorom
1466

Poranenia brucha, drieku, driekovej chrbtice a panvy
1344

Popáleniny alebo poleptania
1076

Poranenia hrudníka
1053

Informačný servis

Viac k témam: PR
Zdroj: SITA.sk – Potrápilo vaše dieťa počas prázdnin nejaké ochorenie? Union zdravotná poisťovňa pripomína, že rodičia môžu žiadať preplatiť doplatky za lieky © SITA Všetky práva vyhradené.