gtag('config', 'UA-130501671-1');

12.8.2023 (SITA.sk) –
aktualizované 12. augusta 11:31

Počet mŕtvych v dôsledku lesných požiarov na americkom havajskom ostrove Maui stúpol na 80. Je to najsmrteľnejšia prírodná katastrofa v histórii Havaja.

Počet obetí však môže ešte stúpnuť, keďže stovky ľudí sú hlásené ako nezvestné. Informuje o tom spravodajský portál BBC. Oheň sa blíži k mestu Kaanapali, kde evakuujú obyvateľov.

Stále nemajú elektrinu ani vodu

Medzičasom úrady dovolili obyvateľom neďalekého ohňom spustošeného mesta Lahaina, ktorí majú dôkaz o pobyte, vrátiť sa doň. Rad ľudí čakajúcich na to, aby sa dostali do mesta bol viac ako kilometer dlhý.

Úrady ich varovali, že v meste zažijú „deštrukciu, akú ešte v živote nevideli“. V meste od 22:00 do 6:00 platí zákaz vychádzania a niektoré časti sú stále obmedzené pre pátracie a záchranné operácie.

Západné Maui, kde ležia zmienené mestá, je stále bez elektriny a vody. Pátracie tímy v oblasti stále hľadajú obete lesných požiarov, pričom pátranie zahŕňa aj vodné plochy.

Miliardy dolárov na rekonštrukciu

Guvernér Havaja Josh Green sa vyjadril, že oprava škôd spôsobených lesnými požiarmi na Maui bude trvať mnoho rokov.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Požiare na Havaji (fotografie)

V Lahaine, turistami obľúbenom meste s bohatou históriou, oheň zničil viac ako tisíc budov. Očakáva sa, že rekonštrukcia si vyžiada miliardy dolárov. Tisíce ľudí zostali bez domova.

Požiare na Maui aj na Veľkom ostrove sa začali v utorok v noci. Príčina stále nie je známa, no ich šíreniu dopomohli suché podmienky a silný vietor z hurikánu.

Viac k témam: Havaj, Lesný požiar, Maui
Zdroj: SITA.sk – Počet obetí lesného požiaru na Maui stúpol na 80, oprava napáchaných škôd bude trvať mnoho rokov © SITA Všetky práva vyhradené.