gtag('config', 'UA-130501671-1');

19.8.2023 (SITA.sk) – Pamätník obetiam okupácie 21. augusta 1968 v Poprade na Námestí sv. Egídia je po vyše 20 rokoch v havarijnom stave. Múr, na ktorom je umiestnený, sa rozpadáva a hrozí jeho poškodenie.

Skromný pamätník

Informovalo o tom Svetové združenie bývalých politických väzňov (SZBPV) s tým, že to symbolizuje verejný postoj k udalostiam z augusta 1968 a k obdobiu normalizácie.

Ako združenie vysvetlilo, do 17. novembra 1989 bolo pripomínanie si 21. augusta 1968 považované za nepriateľstvo voči socialistickému zriadeniu. „Paradoxne, definitívne ho zdiskreditovali a pochovali práve tí, ktorí označili socializmus s ľudskou tvárou Alexandra Dubčeka za kontrarevolúciu,“ uviedlo združenie.

„Po mnohých peripetiách s vtedajšími úradmi sa nakoniec v Poprade podarilo odhaliť v roku 2002 tento skromný pamätník, kde sa každoročne stretávajú tí, ktorým nie sú na rozdiel od väčšiny ľahostajné obete vpádu armád Varšavskej zmluvy,“ vyhlásilo združenie s tým, že národy by si mali pripomínať svoje obete, či už ide o obete 2. sv. vojny, obete koncentračných táborov, stalinských gulagov alebo totalitných režimov.

55. výročie okupácie Československa

„Žiaľ, po 33 rokoch zmeny politického systému, mnohí tí, ktorí o augustové udalosti nikdy nemali záujem, začali používať rétoriku normalizátorov a hrobárov socializmu. Vpád armád Varšavského paktu začali nazývať oddialením nástupu bezbrehého kapitalizmu, privatizácie a rozkrádania štátneho majetku.“ pokračovalo SZBPV s tým, že sa ignoruje skutočnosť, že v roku 1968 bola iná politická situácia.

„Československo bolo ešte v roku 1966 ekonomicky na úrovni Rakúska, malo všetky predpoklady stať sa opäť hospodársky vyspelým štátom, z ktorého by ľudia neutekali za hranice. Jedno sa normalizátorom a kolaborantom podarilo dokonale, zlomiť tento národ a amorálnosť povýšiť na životný princíp, preto názory na 21. august dodnes rozdeľujú spoločnosť,“ doplnilo združenie.

SZBPV súčasne informovalo, že pri príležitosti 55. výročia okupácie Československa 21. augusta 1968 sa v pondelok 21. augusta o 14:00 uskutoční pietna spomienka pri Pamätníku obetiam okupácie v Poprade na Námestí sv. Egídia.

Viac k témam: Koncentračný tábor, Obete holokaustu, Okupácia Československa, Pamätník, Varšavská zmluva
Zdroj: SITA.sk – Pamätník obetiam okupácie 21. augusta 1968 je v havarijnom stave, hrozí mu poškodenie © SITA Všetky práva vyhradené.