gtag('config', 'UA-130501671-1');

10.9.2023 (SITA.sk) – Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) si pripomenulo Deň obetí holokaustu a rasovej neznášanlivosti, na výročie prijatia takzvaného Židovského kódexu z roku 1941.

Zástupcovia samospráv tiež informovali, že viaceré mestá si pripomenuli historické udalosti cez spomienkovú akciu Nezabudnutí susedia. Historický odkaz vnímajú zástupcovia samospráv ako podstatnú súčasť tvorby hodnotovej verejnej a občianskej politiky, ktorú ich členstvo pravidelne prejavuje organizáciou osláv a spomienkových slávností venovaných Slovenskému národnému povstaniu, oslobodeniu obcí i miest, a tiež osláv porážky nemeckého nacizmu a ukončenia druhej svetovej vojny v Európe.

„ZMOS chce aj v budúcnosti, v spolupráci s organizáciami tretieho sektora, ako aj Slovenským zväzom protifašistických bojovníkov, budovať občianske povedomie na princípe ochrany a šírenia hodnôt slobody, demokracie, pravdy a spravodlivosti, solidarity a spolupatričnosti, ľudskosti a úcty človeka k človeku bez ubližovania, ohovárania a vypočítavej cielenej kalkulácie spočívajúcej v spochybňovaní úprimných snáh samospráv vedúcich k zlepšovaniu kvality života občanov obcí a miest a na Slovensku,“ deklaruje ZMOS.

Viac k témam: Pamätný deň obetí holokaustu a rasového násilia, Slovenský zväz protifašistických bojovníkov, Židovský kódex
Zdroj: SITA.sk – Združenie miest a obcí Slovenska si pripomína Deň obetí holokaustu a rasovej neznášanlivosti © SITA Všetky práva vyhradené.