gtag('config', 'UA-130501671-1');

22.9.2023 (SITA.sk) – Ukrajina a Spojené štáty sa dohodli na spoločnej výrobe zbraní. Povedal to prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom nočnom videoodkaze po návšteve Spojených štátov, ktorá podľa neho priniesla niekoľko dôležitých výsledkov. Informuje o tom spravodajský portál Ukrajinská pravda.

Nová úroveň jednoty

Máme dlhodobú dohodu, že budeme spolupracovať, aby sme zabezpečili, že Ukrajina bude vyrábať potrebné zbrane spolu so Spojenými štátmi. Toto je nová úroveň našej jednoty,“ uviedol Zelenskyj.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Spoločná výroba v obrannom sektore so Spojenými štátmi je podľa jeho slov historickou záležitosťou.

Nová priemyselná základňa, nové pracovné miesta pre oba naše národy. Ukrajina bude schopná vyrábať najmä systémy protivzdušnej obrany,“ pokračoval.

This was a very important visit to Washington, D.C.

New military aid package. Long-term agreement on joint defense production. This historic step will create new industrial base and jobs for both of our nations.

My day began on Capitol Hill with candid and extensive… pic.twitter.com/Ro24E6k86D
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) September 22, 2023

Nový obranný ekosystém

Ako tiež uviedol, Ukrajina sa pripravuje na vytvorenie „nového obranného ekosystému“ so Spojenými štátmi na výrobu zbraní s cieľom „ďalšieho spoločného posilnenia slobody a ochrany života“.

Ukrajinský minister pre strategický priemysel Oleksandr Kamyšyn podľa Zelenského podpísal dohody o spolupráci s tromi kľúčovými asociáciami. Na Ukrajine pôsobí viac ako 2000 amerických obranných spoločností.

Spojené štáty a Ukrajina podpísali aj memorandum o energetickej spolupráci. Washington tiež oznámil nový balík pomoci Ukrajine. Zástupcovia oboch krajín diskutovali aj o obnove Ukrajiny po vojne a posilnení jej inštitúcií s cieľom očistiť ju od „akýchkoľvek nepriateľských a skorumpovaných vplyvov“.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v septembri 2023 (fotografie)

Viac k témam: Protivzdušná obrana, rusko-ukrajinský konflikt, Ukrajinský prezident, výroba zbraní
Zdroj: SITA.sk – Ukrajina a Spojené štáty sa dohodli na spoločnej výrobe zbraní, podľa Zelenského ide o historickú záležitosť (video) © SITA Všetky práva vyhradené.