gtag('config', 'UA-130501671-1');

5.10.2023 (SITA.sk) – Najmenej 49 ľudí zahynulo pri ruskom útoku, ktorý zasiahol obchod s potravinami pri Kupiansku v Charkovskej oblasti.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Informuje o tom spravodajský portál CNN s odvolaním sa na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a regionálneho gubernátora Oleha Synjehubova.

48 people including 6yo boy were killed by ruzzians in Hroza village, Kupiansk area.

People gathered for a memorial dinner in local cafe.#GENOCIDE #ruzziaIsEvil pic.twitter.com/psRIV23066— Alex Bond (@AlexBondODUA) October 5, 2023

Neznáma zbraň

Gubernátor informoval, že Rusi zaútočili na kaviareň a obchod v obci Hroza v Kupianskom okrese krátko po 13:00. Medzi mŕtvymi je podľa neho aj šesťročný chlapec. Šesť ľudí utrpelo zranenia, medzi nimi aj jedno dieťa.

Úder je, zdá sa, najsmrteľnejší útok voči civilistom na Ukrajine od útoku na železnicu v Kramatorsku v roku 2022, pripomína CNN. Zatiaľ nie je známe, akú zbraň Rusi použili. Ukrajinskí predstavitelia v tejto súvislosti používajú rôzne termíny.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v októbri 2023 (fotografie)

Teroristický útok

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý je v súčasnosti v Španielsku, označil útok za „preukázateľne brutálny ruský zločin – raketový útok na obyčajný obchod s potravinami, úplne premyslený teroristický útok“.

„Ruský teror musí byť zastavený. Každý, kto pomáha Rusku obchádzať sankcie, je zločinec. Každý, kto stále podporuje Rusko, podporuje zlo. Rusko potrebuje tento a podobné teroristické útoky len na jednu vec: aby sa jeho genocídna agresia stala novým normálom pre celý svet,“ vyhlásil tiež Zelenskyj.

Devastating Russian Artillery Strike Claims Lives of 49 Civilians in Eastern Ukraine.#UkraineConflict #Russia #Ukraine #Hroza #Kharkiv #Kupiansk #RussianArtilleryStrike #GroceryStoreAttack #Zelensky #BNN pic.twitter.com/XDGX0xMBIj— Kasturi Chakraborty (@journokc) October 5, 2023

Viac k témam: Kupiansk, rusko-ukrajinský konflikt, Ukrajinský prezident
Zdroj: SITA.sk – Rusi zasiahli obchod s potravinami v Kupiansku, zomrelo 49 ľudí a Zelenskyj hovorí o teroristickom útoku (video+foto) © SITA Všetky práva vyhradené.