gtag('config', 'UA-130501671-1');

9.10.2023 (SITA.sk) – Medzi Ruskom a Severnou Kóreou sa v ostatnom období zintenzívnila železničná doprava. Ako referuje web news.sky.com, naznačujú to nové satelitné zábery, ktoré má k dispozícii Centrum pre strategické a medzinárodné štúdie (CSIS).

Desiatky nákladných vozňov

Tieto správy prichádzajú necelý mesiac po stretnutí ruského vodcu Vladimira Putina so severokórejským diktátorom Kim Čong-unom v dňoch 12. až 17. septembra.

Satelitné zábery severokórejského železničného zariadenia Tumangang na hranici s Ruskom zachytené 5. októbra ukazujú bezprecedentný počet nákladných vozňov, celkovo približne 73.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Podľa CSIS je intenzita železničnej dopravy medzi spomenutými štátmi oveľa vyššia, ako bola pozorovaná za posledných päť rokov, dokonca aj v porovnaní s úrovňami pred pandémiou COVID-19.

Zakrytie prepravných kontajnerov

Vzhľadom na to, že Putin a Kim na svojom nedávnom samite diskutovali o niektorých vojenských výmenách a spolupráci, dramatický nárast železničnej dopravy pravdepodobne naznačuje dodávky zbraní a munície zo Severnej Kórey do Ruska.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v októbri 2023 (fotografie)

Rozsiahle používanie nepremokavých plachiet na zakrytie prepravných kontajnerov a zariadení však znemožňuje presvedčivú identifikáciu nákladu.

Vojenské transfery medzi oboma krajinami by porušili viaceré rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN a podliehali by dodatočným sankciám zo strany Spojených štátov a ich spojencov.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Ruský prezident, Severokórejský vodca, Železničná doprava
Zdroj: SITA.sk – Drastický nárast železničnej dopravy do Ruska značí možné dodávky zbraní a munície zo Severnej Kórey © SITA Všetky práva vyhradené.