gtag('config', 'UA-130501671-1');

17.10.2023 (SITA.sk) – Tri poľské opozičné strany, ktoré tvrdia, že chcú obnoviť demokratické štandardy v Poľsku, vo víkendových parlamentných voľbách spolu získali viac ako 54 percent hlasov. Oznámila to v utorok volebná komisia krajiny po úplnom zrátaní hlasov.

Viac ako 35 percent hlasov

Konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá v krajine vládla osem rokov, získala trochu viac ako 35 percent hlasov, čím sa stala stranou s najväčším počtom hlasov.

Strana však stratila väčšinu v parlamente. Výsledkom volieb je tak víťazstvo lídra najväčšej opozičnej strany Občianska koalícia Donalda Tuska. Je pravdepodobné, že sa vráti na post poľského premiéra, ktorý zastával v rokoch 2007 až 2014.

Vysoká účasť vo voľbách

Účasť vo víkendových poľských voľbách bola rekordná, a to takmer 75 percent. Prekonala aj účasť z roku z roku 1989, v ktorom vo voľbách prišlo hlasovať 63 percent poľských voličov a výsledky vtedajších volieb odštartovali pád komunistického systému v krajine.

Viac k témam: Parlamentné voľby v Poľsku, poľský premiér, Volebná účasť, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Definitívne výsledky poľských volieb potvrdili víťazstvo opozície, Tusk sa pravdepodobne vráti na post premiéra © SITA Všetky práva vyhradené.