gtag('config', 'UA-130501671-1');

18.10.2023 (SITA.sk) – Zničenie Kachovskej priehrady v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny spôsobilo krajine škody vo výške takmer 14 miliárd dolárov. Konštatuje to správa, ktorú zverejnila Organizácia Spojených národov (OSN). Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

Správa, ktorú spoločne zostavili OSN a ukrajinská vláda, konštatuje, že bezprostredné škody spojené so zničením priehrady a následnými záplavami spôsobili škody na infraštruktúre za približne 2,79 miliardy dolárov, pričom celkové straty presiahli 11 miliárd dolárov.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Správa zahŕňa aj dlhotrvajúci vplyv na životné prostredie, ktorý je ťažké určiť. Konkrétne sú to škody na bytovom fonde vo výške približne 1,1 miliardy dolárov a straty na energetickej infraštruktúre vo výške 1,26 miliardy dolárov.

Okrem zohľadnenia krátkodobých a strednodobých škôd správa vyčíslila aj obrovské náklady na obnovu a rekonštrukciu, ktoré dosahujú päť miliárd dolárov. V bezprostrednom až krátkodobom horizonte bude potrebných viac ako 1,8 miliardy dolárov.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Zničená priehrada Kachovka a záplavy (fotografie)

Viac k témam: Chersonská oblasť, rusko-ukrajinský konflikt, vodná nádrž Kachovka, Životné prostredie
Zdroj: SITA.sk – Zničenie Kachovskej priehrady spôsobilo škody za takmer 14 miliárd dolárov, vplyv na životné prostredie je ťažké určiť © SITA Všetky práva vyhradené.