gtag('config', 'UA-130501671-1');

24.10.2023 (SITA.sk) – Niekdajší ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin, ktorý v minulosti pôsobil tiež ako ruský veľvyslanec pri NATO a generálny riaditeľ kozmickej agentúry Roskosmos, navrhol ruskému vodcovi Vladimirovi Putinovi zasiahnutie Ukrajiny vesmírnou raketou.

Organizovanie útoku

Ako referuje web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na nemecký denník Bild, udialo sa tak minulý rok krátko po tom, ako Rogozin utrpel zranenia v okupovanej Doneckej oblasti. Bild získal nahrávky rozhovorov medzi Rogozinom a Dmitrijom Baranovom, generálnym riaditeľom raketového a vesmírneho centra Progres.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Z nich vyplýva, že obaja od začiatku tohto roka diskutovali o technických detailoch zorganizovania útoku na veľké ukrajinské mesto pomocou nosnej rakety používanej na lety do vesmíru. Dospeli k záveru, že najoptimálnejšie je odštartovať raketu s výbušninami na palube z kozmodrómu v Plesecku.

Putinove stanovisko nie je známe

Baranov počas rozhovorov poukázal na problém, že v dôsledku nadzvukového vstupu do atmosféry sa vysoko výbušné bomby alebo riadené hlavice prehrejú. Rogozin prisľúbil konzultáciu s dizajnérom Jurijom Solomonovom. Bild tvrdí, že po niekoľkých dňoch našiel riešenie.

Okrem toho diskutovali o tom, že časti rakety by mohli dopadnúť na územie Ruska. Obávali sa aj toho, že odchýlka by mohla 50100 kilometrov. Rogozin sa Baranova spýtal, koľko času bude potrebovať na prípravu.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v októbri 2023 (fotografie)

Ten mu odpovedal, že asi šesť mesiacov. Denník Bild uvádza, že Rogozinov plán sa dostal k Putinovi 16. januára tohto roka, ale nie je známa odpoveď šéfa Kremľa.

Viac k témam: Bomba, donecká oblasť, Munícia, ruské útoky, rusko-ukrajinský konflikt, Ruský prezident, ruský útok
Zdroj: SITA.sk – Rogozin ponúkol Putinovi možnosť zasiahnuť Ukrajinu vesmírnou raketou, diskutovali o detailoch zorganizovania útoku © SITA Všetky práva vyhradené.