gtag('config', 'UA-130501671-1');

11.11.2023 (SITA.sk) – Rusko zintenzívňuje svoje úsilie zneužiť históriu ako zbraň. Vo svojom sobotňajšom spravodajskom hlásení na to upozorňuje britské ministerstvo obrany.

O historickej jednote Rusov a Ukrajincov

Informuje o tom web denníka The Guardian. Londýn poukázal na to, že ruský Federálny archívny úrad zverejnil zbierku dokumentov „O historickej jednote Rusov a Ukrajincov“. Začína sa článkom ruského vodcu Vladimira Putina z júla 2021 na danú tému a nasleduje po ňom jeho prejav o situácii na Ukrajine z 21. februára 2022, pár dní pred tým, ako spustil inváziu.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Kniha obsahuje 242 dokumentov od 11. storočia po 20. storočie, ktoré odôvodňujú súčasnú politiku Kremľa a podporujú tvrdenie, že zahraničná podvratná činnosť premenila Ukrajinu na anti-Rusko. Dokumenty sprevádzajú Putinove výkladové komentáre.

Primeraná vojenská odpoveď

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev zase minulý týždeň údajne napísal článok o histórii rusko-poľských vzťahov. Obvinil pritom Poľsko z vykonávania agresívnej revizionistickej „rusofóbnej“ politiky, varoval, že by to mohlo viesť k zničeniu poľskej štátnosti, a pohrozil, že Rusko a Bielorusko sú schopné v prípade potreby poskytnúť primeranú vojenskú odpoveď.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine – november 2023 (fotografie)

„Ozbrojovanie histórie ruským vedením sa zintenzívňuje, je zamerané na vštepovanie anti-západnosti do myslí ruského obyvateľstva a zastrašovanie jeho bezprostredných západných susedov,“ uvádza britské ministerstvo obrany.

Viac k témam: Britské ministerstvo obrany, rusko-ukrajinský konflikt, Ruský prezident
Zdroj: SITA.sk – Rusko posilňuje svoje úsilie zneužiť históriu ako zbraň, bývalý prezident Medvedev pohrozil Poľsku © SITA Všetky práva vyhradené.