gtag('config', 'UA-130501671-1');

24.11.2023 (SITA.sk) – Nie všetci Rusi zdieľajú nadšenie režimu vodcu Vladimira Putina pokračovať v bojoch na Ukrajine. Do tejto skupiny patrí aj mobilizovaný ruský vojak zo sibírskej republiky Burjatsko, ktorý bol odsúdený na päť rokov väzenia za dezerciu.

Povolávací rozkaz

Zaobstaral si falošný úmrtný list, aby sa vyhol návratu do bojov na Ukrajine. Referuje o tom web Kyiv Independet s odvolaním sa na rozhlasovú stanicu Slobodná Európa a súdne dokumenty.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Vojak Zorigto Arabžajev dostal v novembri minulého roka povolávací rozkaz a následne ho poslali bojovať na Ukrajinu. Keď prišla jar, dostal dovolenku.

Počas návratu domov si zaobstaral falošný úmrtný list a jeho syn ho ukázal úradom, ktoré ho prišli hľadať, keď sa nevrátil k svojej jednotke.

Nechcel sa vrátiť kvôli manželke

Arabžajev na súde uviedol, že sa nechcel vrátiť na front čiastočne pre psychický stav svojej manželky. Bezprostredne pred jeho nasadením zahynul ich najstarší syn pri nehode a Arabžajevova manželka povedala, že ak sa vráti na Ukrajinu, spácha samovraždu.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine – november 2023 (fotografie)

Dezercia z vojenských jednotiek sa často trestá väzením, hoci ruské súdy občas udeľujú podmienečné tresty. Podľa ruského vojenského právnika, ktorý hovoril s reportérom rozhlasovej stanice Slobodná Európa, sa podmienečný trest môže použiť s cieľom poslať odsúdených za dezerciu späť na front.

Burjatsko patrí k najchudobnejším regiónom Ruska. Nadpriemerný počet mužov z tohto regiónu bojuje a zomiera na Ukrajine.

Viac k témam: dezertácia, povolávací rozkaz, Ruskí vojaci, rusko-ukrajinský konflikt, Ruský prezident
Zdroj: SITA.sk – Ruský vojak si zaobstaral úmrtný list, aby sa vyhol návratu do bojov na Ukrajine. Skončil odsúdený na päť rokov väzenia © SITA Všetky práva vyhradené.