gtag('config', 'UA-130501671-1');

16.12.2023 (SITA.sk) – Trnavský samosprávny kraj predstavil v sobotu verejnosti Kreatívne centrum, ktoré vzniklo v pamiatkovo chránenej budove na Hlavnej ulici 17 v Trnave.

Rozvoj podnikateľských zručností

Kreatívne centrum vytvára priestor a podmienky pre rozvoj podnikateľských zručností a profesionálny rast ľudí pôsobiacich v kultúrnom a kreatívnom priemysle. Bude slúžiť na rôzne umelecké aktivity, krúžky, kurzy či výstavy pre deti aj dospelých.

„Na tento osemmiliónový projekt sme využili európske zdroje, a je príkladom ukážkovej spolupráce kraja a mesta,“ povedal trnavský župan Jozef Viskupič. Historická budova patrí mestu, Trnavský samosprávny kraj si ju prenajal za jedno euro ročne a investoval do jej rekonštrukcie milióny eur.

Benefity členstva

Členovia Kreatívneho centra Trnava (KCT) z radov podnikateľov v kultúrnom a kreatívnom priemysle získali ročný zvýhodnený prenájom a môžu využívať ďalšie benefity členstva v podobe mentoringu, technologického zázemia a spoločných priestorov na svoje aktivity.

„Sú medzi nimi grafici, marketéri, ilustrátori, architekti ale i ateliéry zamerané na recyklovanie materiálov, či zachovanie remesiel a ľudových tradícií. Podporené projekty spĺňajú kritériá udržateľnosti, inovatívnosti a majú potenciál pre lokálny trh,“ informovala riaditeľka KCT Zuzana Bezáková.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Zvýhodnené podmienky pre kreatívcov

V objekte je podľa Viskupiča 4600 metrov štvorcových plochy, 80 percent je vyhradených pre kreatívcov za zvýhodnených podmienok, 20 percent je určených na komerčný prenájom. Súčasťou Kreatívneho centra Trnava je aj prvý technologický FabLab v Trnavskom kraji. Kreatívci v ňom nájdu veľkoformátové a maloformátové 3D tlačiarne, 3D skener, vinylovú rezačku a laserovú rezačku.

MEDIALAB ponúka vybavenie najnovšími technológiami a softvérom pre virtuálnu realitu, grafickú tvorbu a kreatívne programovanie. Garážové kapely, spevácke zbory či jednotlivci nájdu priestor na skúšanie v eventovej miestnosti alebo v klenbových pivniciach. Dielňa na manuálnu prácu s rôznymi druhmi materiálov je vybavená univerzálnym sústruhom a multifunkčným náradím, pričom do konca roka pribudne CNC obrábacie centrum.

Viac k témam: Eurofondy, Kultúrno-kreatívne centrum, slávnostné otvorenie
Zdroj: SITA.sk – V pamiatkovo chránenej budove v srdci Trnavy otvorili Kreatívne centrum, je priestorom pre rozvoj podnikateľských zručností (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.