gtag('config', 'UA-130501671-1');

17.12.2023 (SITA.sk) – Ukrajina môže v roku 2024 pripravovať protiofenzívu, akú plánoval na tohtoročné leto hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na nemecký denník Die Welt.

„Patová situácia“

Nemecký bezpečnostný a politický konzultant Nico Lange pre spomenutý denník povedal, že aj keď sa ukrajinská protiofenzíva jednoznačne dostala do „patovej situácie“ a Západ váha s jej podporou, existujú náznaky, že Kyjev pripravuje plán.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

„Mnoho ľudí zabúda, že väčšina tankov a obrnených bojových vozidiel je stále tam a že mnohé zo sľúbených zbraní sa stále dodávajú,“ argumentuje Lange. Týka sa to napríklad 200 nemeckých tankov Leopard 1, z ktorých na Ukrajinu dorazilo len asi 30 kusov.

Ukrajinské námorníctvo

Ukrajina má navyše stále prístup k viac ako 95 % všetkých zbraňových systémov dodávaných Západom, keďže ešte neboli použité v protiofenzíve. Vyplýva to z odhadov holandskej webovej stránky Oryx, ktorá analyzuje údaje o dodávkach a ničení vojenského materiálu.

Die Welt poznamenáva, že na juhu ukrajinské námorníctvo drží a rozširuje predmostie neďaleko Chersonu na Ruskom okupovanom ľavom brehu rieky Dnipro. Odtiaľto je to na Krym len 60 kilometrov.

Slabina ruskej armády

Toto je slabina ruskej armády, keďže Ukrajina prinútila Čiernomorskú flotilu stiahnuť sa odtiaľ a zničila dôležité systémy protivzdušnej obrany a ďalšie ruské vojenské objekty.

„Ukrajina má stále veľké plány. Svedčí o tom zoznam želaných zbraní, ktoré Ukrajina poslala do USA. Patria sem útočné helikoptéry Black Hawk a Apache, stíhačky F-16 a F-18, diaľkové raketové systémy, tanky Abrams a množstvo dronov a munície,“ povedal Lange.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine – december 2023 (fotografie)

Podľa medializovaných informácií Zalužnyj nikdy nebol za ofenzívu bez leteckej podpory a súhlasil s ňou len „z politických dôvodov“, no „veľká protiofenzíva“, ktorá mala viesť na Melitopoľ a Berďansk, bola nakoniec zrušená.

Získaný čas

Novinári dodávajú, že Zalužnyj rozhodnutím zaútočiť s malými jednotkami zachránil životy svojich vojakov, zabezpečil zbraňové systémy zo Západu a získal dôležitý čas.

„Ukrajina pravdepodobne zbiera zdroje na novú budúcoročnú protiofenzívu. Jedným z východiskových bodov by mohlo byť predmostie v Chersone. S potrebnými stíhačkami, útočnými vrtuľníkmi a bezpilotnými lietadlami by Ukrajina mohla poskytnúť dostatočnú podporu pre postup svojich jednotiek, keďže v regióne nie sú takmer žiadne ruské opevnenia. Bol by to presne ten druh protiofenzívy, ktorý mal Zalužnyj pravdepodobne na mysli už od začiatku,“ skonštatoval Lange.

Viac k témam: Čiernomorská flotila, rusko-ukrajinský konflikt, stíhačky, Stíhačky F-16, tanky leopard, ukrajinské ozbrojené sily, vojna na Ukrajine
Zdroj: SITA.sk – Kyjev zhromažďuje zdroje pre budúcoročnú ofenzívu, akú plánoval Zalužnyj už tento rok v lete © SITA Všetky práva vyhradené.