gtag('config', 'UA-130501671-1');

18.12.2023 (SITA.sk) – V korupčnej kauze Mýtnik v pondelok na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) prišli vypovedať traja svedkovia. Obžalobe v tomto prípade čelia podnikatelia Jozef Brhel a jeho syn Jozef, bývalý štátny tajomník ministerstva financií Radko Kuruc, bývalý predstaviteľ finančnej správy Milan Grega, podnikateľ Miroslav Slahučka a právnik Martin Bahleda.

Prvá svedkyňa, ktorá predstúpila pred senát, bola bývalá generálna riaditeľka sekcie ekonomiky Finančnej správy (FS) Kornélia Černá, ktorá sa vyjadrovala k verejnému obstarávaniu IT produktov súvisiacich s obžalobou a k režimu, ako boli obstarané.

Černá údajne nebola zodpovedná

Utajované skutočnosti neobstarávala sekcia, za ktorej oddelenia som bola zodpovedná. Z mojej pozície som nepoznala ani predmet, ani obsah utajovaných zmlúv,“ uviedla svedkyňa s tým, že štatutárom FS bol František Imrecze a toto bolo v jeho gescii. Potvrdila, že vie aj o dvoch iných spoločnostiach okrem Allexis, ktoré dodávali produkty mimo verejného obstarávania.

Černá dostala v októbri 2022 za zločin prijímania úplatku podmienečný trojročný trest odňatia slobody s päťročným odkladom od ŠTS. Tento rozsudok však nie je právoplatný a odvolanie rieši Najvyšší súd SR.

Zamestnanec Ministerstva financií SR (MF SR) – riaditeľ odboru legislatívy finančnej správy a správy daní Toško Beran opísal legislatívny proces zavádzania tzv. Virtuálnej registračnej pokladnice (VRP). Podľa tohto svedka išlo o prepojenie registračných pokladní od 1. januára 2019, aby sa zamedzilo úniku daní.

Kuruc podpísal materiály

Pri obstarávaní systému eKasa som nezachytil nič neštandardné,“ uviedol svedok s tým, že on bol zodpovedný len za prípravu legislatívy. Obžalovaný Radko Kuruc vtedy podľa Berana ako štátny tajomník na MF SR zodpovedal okrem iného aj za rozpočet, preto podpisoval materiály týkajúce sa FS spolu so štátnou tajomníčkou.

Poslednou pondelkovou svedkyňou bola bývalá riaditeľka odboru metodiky na Úrade verejného obstarávania Katarína Brtáňová.

Či ide o výnimku z verejného obstarávania v tomto prípade, môže povedať len kontrola. Z hľadiska metodiky k tejto kauze neviem nič povedať,“ uviedla svedkyňa, ktorá je už sedem rokov na dôchodku.

Svedkyňa popísala, ako sa vybavovali žiadosti ohľadom metodiky verejného obstarávania. Metodické usmernenia nemali podľa nej žiadnu právnu záväznosť, čo vyplývalo aj zo zákona. Na záver Brtáňová uviedla, že nikoho z obžalovaných nepozná.

200-tisíc eur ročne v hotovosti

V kauze Mýtnik už okrem iných vypovedal kľúčový spolupracujúci svedok bývalý prezident Finančnej správy (FS) František Imrecze, ktorý popísal svoje pôsobenie v čele FS, jeho úlohu pri presadzovaní riešení od firmy Allexis podnikateľa Suchobu. Podrobne opisoval aj rolu Jozefa Brhela staršieho, ktorý mu na ročnej báze dorovnával plat sumou 200-tisíc eur ročne v hotovosti.

Pred súdom počas štyroch pojednávacích dní hovoril aj ďalší „kajúcnik“ podnikateľ Suchoba, ktorý žije od roku 2019 aj s rodinou v Spojených arabských emirátoch. Na adresu Suchobu uviedol Jozef Brhel starší, že „klamal veľa a veľakrát, a bol z toho pred súdom aj veľakrát usvedčený“.

Vypovedala aj vtedajšia konateľka firmy Allexis Jana Rovčaninová a súdni znalci z Ústavu súdneho inžinierstva v Žiline a zo Znaleckého ústavu Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, ktorých znalecké posudky sa značne odlišujú.

Obžalobe v tomto prípade čelí okrem podnikateľa Jozefa Brhela aj jeho syn Jozef, bývalý štátny tajomník ministerstva financií Radko Kuruc, bývalý predstaviteľ finančnej správy Milan Grega, podnikateľ Miroslav Slahučka a právnik Martin Bahleda.

Obžaloba ich viní v rámci piatich skutkov z porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe, o legalizáciu príjmu z trestnej činnosti alebo o zločin prijímania úplatku. „Škoda bola vyčíslená počas dokazovania, ktoré sa vykonalo počas vyšetrovania. V tom prvom skutku predstavuje sumu viac ako 45 miliónov eur,“ uviedol prokurátor po prečítaní obžaloby v októbri 2022. Všetci šiesti obžalovaní svoju vinu odmietajú.

Predmetom obžaloby podanej už vo februári tohto roku je obstaranie majetku zo strany štátu v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní, pričom nakladanie so štátnymi prostriedkami malo byť súčasne neefektívne a nehospodárne. Na toto konanie mala nadväzovať legalizačná schéma, ktorej účelom malo byť zneprehľadnenie finančných tokov prostredníctvom zahraničných entít.

S podozrením zo spáchania týchto ekonomických činov úzko súvisia aj dva korupčné delikty. Jeden korupčný skutok sa týka obstarávania majetku na Finančnej správe SR v súvislosti so zákazkami s nízkou hodnotou.

V rámci policajných akcií Mýtnik I až III boli obvinení napríklad podnikatelia Jozef Brhel, Miroslav Výboh, Michal Suchoba, ďalej bývalý prezident finančnej správy František Imrecze, jeho nástupkyňa Lenka Wittenbergerová alebo bývalý štátny tajomník ministerstva financií Radko K. Obvinenia sa týkajú korupcie pri verejných obstarávaniach na Finančnej správe SR alebo ministerstve financií alebo ovplyvňovaní legislatívnych procesov.

Viac k témam: Akcia „Mýtnik“, E-Kasa, Kauza Mýtnik, Súdy, Úplatky, Virtuálna pokladnica
Zdroj: SITA.sk – V kauze Mýtnik prišli vypovedať traja svedkovia, opísaný bol legislatívny proces zavádzania virtuálnej pokladnice © SITA Všetky práva vyhradené.