gtag('config', 'UA-130501671-1');

10.1.2024 (SITA.sk) – Ministri zahraničných vecí 47 krajín v spoločnom vyhlásení odsúdili severokórejské dodávky balistických rakiet Rusku. Uvedené vyhlásenie bolo zverejnené na oficiálnom webe ukrajinského ministerstva zahraničných vecí a podpísali sa pod neho predstavitelia USA, Veľkej Británie, Austrálie, Nemecka či Kanady.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Severokórejské dodávky zbraní do Ruska odsúdili takmer všetky členské štáty Európskej únie, výnimkou boli akurát Maďarsko a Slovensko.

„Presun týchto zbraní zvyšuje utrpenie ukrajinského ľudu, podporuje agresívnu vojnu Ruska a podkopáva globálny režim nešírenia zbraní. Ruské použitie severokórejských balistických rakiet na Ukrajine tiež poskytuje Severnej Kórei cenné technické a vojenské informácie,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v januári 2024 (fotografie)

To zdôrazňuje, že presun balistických rakiet spolu s akýmikoľvek ďalšími zbraňami a súvisiacimi materiálmi zo Severnej Kórey do Ruska porušuje početné rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN. Ministri vyzvali KĽDR a Rusko, aby dodržiavali príslušné rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN a okamžite zastavili všetky akcie, ktoré ich porušujú.

Viac k témam: Členské štáty, dodávky zbraní, Ministri zahraničia Európskej únie (EÚ), rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk – Ministri 47 krajín odsúdili dodávky rakiet z KĽDR do Ruska, z krajín EÚ chýba slovenský a ešte jeden © SITA Všetky práva vyhradené.