gtag('config', 'UA-130501671-1');

2.2.2024 (SITA.sk) – Belgické ministerstvo zahraničia si predvolalo izraelskú veľvyslankyňu Idit Rosenzweig-Abu, aby jej vyjadrilo protest proti zničeniu kancelárie belgickej rozvojovej agentúry Enabel v Pásme Gazy. Rezort vo vyhlásení uviedol, že svoje obavy veľvyslankyni tlmočili ministerka zahraničia Hadja Lahbib a ministerka pre rozvoj Caroline Gennez.

Viac o téme: Izraelsko-palestínsky konflikt

Zničenie civilnej infraštruktúry je absolútne neprijateľné a nie je v súlade s medzinárodným právom,“ konštatovalo ministerstvo vo vyhlásení.

Rezort uviedol, že veria, že v čase bombardovania šesťposchodovej budovy v meste Gaza, tam nebol nikto zo zamestnancov agentúry. Vzhľadom na to, že vojna Izraela s palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy stále trvá, sa Belgicko pred dvoma týždňami rozhodlo stiahnuť všetkých zamestnancov agentúry a ich rodiny z územia.

Veľmi dúfame, že títo ľudia – vrátane mnohých detí – budú môcť opustiť Gazu rýchlo a bez zranení,“ uviedlo ministerstvo.

Belgicko má v súčasnosti predsedníctvo Európskej únie. Krajina chce otvoriť diskusiu o odškodnení za poškodenú infraštruktúru Pásma Gazy financovanú blokom a jeho členskými krajinami.​

Zobraziť fotogalériu k článku:
Izraelsko-palestínsky konflikt 2023 (fotografie)

Viac k témam: bombardovanie, Izraelsko-palestínsky konflikt, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Belgické ministerstvo zahraničia si predvolalo izraelskú veľvyslankyňu, ich rozvojová agentúra v Gaze bola zničená © SITA Všetky práva vyhradené.