gtag('config', 'UA-130501671-1');

9.2.2024 (SITA.sk) – Americká televízna stanica Fox News bola pred približne 15 rokmi dobrý konzervatívny televízny kanál, no dnes sa už nedá povedať, že by mala niečo spoločné so žurnalistikou.

V relácii Miroslava Wlachovského Okno do sveta na portáli sita.sk to uviedol Tomáš Klvaňa, ktorý je profesorom na University of New York in Prague.

>>> Celý rozhovor s profesorom Tomášom Klvaňom

Práve televízia Fox News sa v uplynulých dňoch nepriamo zviditeľnila, keď vyšlo najavo, že jej bývalý moderátor Tucker Carlson urobil rozhovor s ruským vodcom Vladimirom Putinom.

Teraz je to čistá propaganda

Spomenutý Carlson bol v rokoch 2016 až 2023 moderátorom relácie „Tucker Carlson Tonight“ na Fox News, ale minulý rok v apríli bol prepustený bez oficiálneho vysvetlenia od svojho zamestnávateľa. Americká spravodajská televízia CNN poznamenala, že „Carlson bol na kanáli hlavným propagátorom konšpiračných teórií a radikálnej rétoriky“.

„Bol to dobrý konzervatívny televízny kanál. Bola to asi protiváha k tým viac stredovým alebo liberálnejším. Dnes už Fox News nie je žurnalistika. To je teraz čistá propaganda, to sú klamstvá… Koniec-koncov museli zaplatiť odškodné vo výške takmer 800 miliónov dolárov firme, o ktorej klamali, že ukradla voľby. Bohužiaľ, hromada ľudí je v tom naložená dlhé hodiny cez deň. Nesledujú nič iné a potom skrátka veria nezmyslom,“ povedal Klvaňa.

Splnené želania publika

Podľa neho také niečo v Amerike v 90. rokoch neexistovalo. Mediálny priestor bol omnoho kultivovanejší, pričom ľudia mohli sledovať rôzne diskusné relácie, v ktorých zazneli názory viacerých strán. Žiarivým príkladom obratu k horšiemu je i samotná televízia Fox News.

„Dnes som dočítal knižku od Briana Steltera o Fox News. On mal k dispozícii všetky SMS-ky a e-maily tých ľudí z Fox News, vrátane tých najväčších hviezd, ako je Tucker Carlson. Z nich úplne jednoznačne vyplýva, že nikto z týchto ľudí neveril Trumpovým nezmyslom. Oni dobre vedeli, kde je pravda, ale napriek tomu klamali. Pretože ich publikum si to želalo,“ dodal Klvaňa.

https://cdnv.sita.sk/sites/34/2024/02/okno-do-sveta-tomas-klvana-fox-news.mp4

Televízie šíriace nepravdivé správy podľa neho vedia, čo púšťajú do éteru, no zvyšuje im to sledovanosť a peniaze.

„Vo svojom žargóne tomu hovoria: ‚Musíme rešpektovať naše publikum, oni od nás chcú, aby sme klamali, tak im budeme klamať, pretože keď prestaneme, tak nás nebudú sledovať a budú pozerať konkurenciu alebo ďalšie takéto kanály.‘ To je strašná situácia, ale dnes tomu nemôžeme hovoriť žurnalistika. Do nejakých amerických novín som napísal taký komentár o tom, že Fox News mi dnes pripomína Rudé právo v 80. rokoch a nemyslel som to ani trošku ako metaforu. Tie mechanizmy, lži, ktoré tam dnes človek vidí, to vytrhávanie z kontextu, to je ako cez kopirák od Kojzara alebo ďalších hviezd Rudého práva,“ skonštatoval Tomáš Klvaňa.

Relácie Okno do sveta si môžete vypočuť aj na >>> Spotify

Viac k témam: Video podcast Okno do sveta
Zdroj: SITA.sk – Fox News mi dnes pripomína Rudé právo, hovorí profesor Klvaňa. Jej exmoderátor urobil rozhovor s Putinom (video) © SITA Všetky práva vyhradené.