gtag('config', 'UA-130501671-1');

9.2.2024 (SITA.sk) – Občania Fínska prejavujú silnú podporu členstvu Fínska v Organizácii Severoatlantickej zmluvy (NATO) a alianciu vnímajú ako niečo, čo zvýši bezpečnosť Fínska.

Bezpečnosť Fínska

Vyplýva to zo správy s názvom „Názory Fínov na zahraničnú a bezpečnostnú politiku, národnú obranu a bezpečnosť“, ktorú nechal vypracovať poradný výbor pre obranné informácie v rámci fínskeho ministerstva obrany.

Deväť z desiatich obyvateľov tejto severskej krajiny je za členstvo Fínska v NATO, kým jeden z desiatich zastáva negatívny názor.

Deväť z desiatich si tiež myslí, že v prípade potreby by Fínsko podporili iní spojenci NATO. Podobne sa deväť z desiatich domnieva, že Fínsko je v prípade potreby povinné pomáhať iným spojencom.

NATO je jasne vnímané ako najpozitívnejší aktér, ktorý prispieva k bezpečnosti Fínska. Na druhom mieste je z pohľadu Fínov v tomto smere Európska únia, pričom pretrváva aj pozitívna mienka o Spojených štátoch. Naopak, Fíni už v tejto otázke nemajú až takú dôveru voči Organizácii Spojených národov (OSN) a Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Dôvera v budúcnosť Európskej únie

Dôvera v riadenie fínskej zahraničnej politiky sa oproti minulému roku posilnila. Momentálne si štyria z piatich Fínov myslia, že zahraničná politika je riadená dobre.

Šesť z desiatich sa zasa domnieva, že vojenská situácia v okolí Fínska je čoraz hrozivejšia. Budúcnosť tiež vnímajú ako čoraz nebezpečnejšiu, keďže až šesť z desiatich si myslí, že Fínov čaká nebezpečnejšia budúcnosť.

Viac ako polovica respondentov má však naďalej dôveru v budúcnosť Európskej únie. Deväť z desiatich Fínov víta spoluprácu medzi Európskou úniou a NATO.

Pokiaľ ide o Rusko, Fíni vidia iba negatívny vplyv na bezpečnosť Fínska. Odhaduje sa, že pripravenosť Fínska na ozbrojený útok je veľmi dobrá, pričom ochrana kritickej infraštruktúry je slabšia.

Viac k témam: Bezpečnosť, Dôvera, Podpora, Spolupráca, Zahraničná politika
Zdroj: SITA.sk – Obyvatelia Fínska pozitívne vnímajú členstvo v NATO, dobrú mienku majú aj o EÚ a Spojených štátoch © SITA Všetky práva vyhradené.