gtag('config', 'UA-130501671-1');

4.3.2024 (SITA.sk) – Nikki Haleyová po prvý raz triumfovala v republikánskych primárkach pred tohtoročnými prezidentskými voľbami v Spojených štátoch, keď v District of Columbia získala väčšiu podporu ako Donald Trump.

Volebný „super utorok“

Exprezident má však naďalej väčšie šance na získanie nominácie Republikánskej strany, keďže dosiaľ ovládol primárky v deviatich amerických štátoch. Očakáva sa, že si počas nasledujúceho volebného „super utorka“, keď budú primárky v 15 štátoch, zabezpečí republikánsku nomináciu.

Napriek svojim predchádzajúcim prehrám Haleyová povedala, že bude pokračovať v snahe o získanie republikánskej nominácie. Dokonca i po prehre vo svojom domovskom štáte Južná Karolína zostala Haleyová neoblomná v postoji, že voliči si zaslúžia alternatívu k Trumpovi napriek jeho doterajšej dominancii v kampani.

Prepísanie histórie

Haleyovej hovorkyňa Olivia Perezová-Cubasová vo vyhlásení uviedla, že „víťazstvo vo Washingtone“ nie je prekvapujúce a predstavuje znak toho, že tamojší republikáni „odmietajú Trumpa a celý jeho chaos“. Haleyová sa triumfom v District of Columbia stala prvou ženou v histórii, ktorá vyhrala republikánske primárky.

Washington je jednou z najsilnejších bášt Demokratickej strany v USA. V meste je len asi 23-tisíc registrovaných republikánov.

Viac k témam: americké prezidentské voľby, bývalý americký prezident, Primárky
Zdroj: SITA.sk – Haleyová získala vo Washingtone D. C. väčšiu podporu ako Trump, stala sa tak prvou ženskou víťazkou primárok v histórii © SITA Všetky práva vyhradené.