gtag('config', 'UA-130501671-1');

11.3.2024 (SITA.sk) – Sporná vládna novela Trestného zákona je už zverejnená v Zbierke zákonov. Znamená to, že ostro diskutované zmeny týkajúce sa skrátenia premlčacích lehôt či nižších trestov za korupciu a ekonomickú trestnú činnosť nevstúpia do platnosti 15. marca.

Rezort spravodlivosti zároveň v zbierke zverejnil aj uznesenie Ústavného súdu SR k tejto novele. Ten pozastavil účinnosť niektorých častí novely a zároveň prijal na ďalšie konanie podnety prezidentky Zuzany Čaputovej a opozičných poslancov parlamentu ohľadom možnej protiústavnosti novely Trestného zákona.

V marci dôjde k zrušeniu ÚŠP

Keďže zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry súd nepozastavil, ten bude zrušený k 20. marcu. Na zverejnenie uznesenia Ústavného súdu SR mal minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) 15 dní, lehotu dodržal.

Rozsiahlu novelu Trestného zákona schválili poslanci Smer-SD, Hlasu-SD a SNS v skrátenom legislatívnom konaní 8. februára. Novela ruší Úrad špeciálnej prokuratúry, znižuje tresty za korupciu a ekonomickú trestnú činnosť a skracuje premlčacie doby pri viacerých trestných činoch.

Ministerstvo spravodlivosti zmeny odôvodnilo humanizáciou trestov a uprednostnením využívania alternatívnych trestov po vzore ďalších európskych krajín.

Promafiánsky balíček

Opozičné strany nazvali novelu Trestného zákona „promafiánskym balíčkom“ a tvrdia, že jej hlavným cieľom je zabezpečiť beztrestnosť pre predstaviteľov vládnej koalície a im blízkych ľudí, keďže zmeny sa dotknú vyše 140 osôb obvinených v najznámejších kauzách.

Hovoria o rozklade právneho štátu a zorganizovali niekoľko veľkých protestných zhromaždení. Navrhované zmeny kritizovala aj Európska prokuratúra, Európsky parlament a Európska komisia.

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala novelu Trestného zákona 16. februára a zároveň oznámila, že ju posiela na Ústavný súd SR. Rozhodnutie ústavných sudcov o pozastavení časti novely prišlo 28. februára.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Novela Trestného zákona, Trestný zákon, Zbierka zákonov
Zdroj: SITA.sk – Sporná novela Trestného zákona je už zverejnená v Zbierke zákonov, pribudlo aj uznesnie Ústavného súdu © SITA Všetky práva vyhradené.