gtag('config', 'UA-130501671-1');

14.3.2024 (SITA.sk) – Severokórejský vodca Kim Čong-un sa v stredu pridal k vojakom počas cvičení a riadil nový typ bojového tanku. Zároveň vyzval na väčšiu pripravenosť na vojnu. Informovali o tom tamojšie štátne médiá.

Stredajší výcvik v Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR) bol podľa jej tlačovej agentúry KCNA navrhnutý tak, aby preveril bojové schopnosti tankistov a zahŕňal nový typ hlavného bojového tanku, ktorý Kim označil za „najsilnejší na svete“.

Dozeral na cvičenia

Tanky sa počas cvičení pohybovali v rámci rôznych simulovaných ťažkých bojových podmienok a strieľali na ciele.

Kim nasadol na jeden z nových tankov a sám s ním jazdil, čo „pridalo k vysokému militantnému duchu tankistov našej armády,“ uviedla KCNA. Severokórejský vodca neskôr dozeral aj na cvičenia delostreleckej paľby.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Severokórejský vodca Kim Čong-un riadi najnovší tank (fotografie)

Počítačovo simulovaný vojenský výcvik

Severokórejské ministerstvo obrany sa neskôr zaviazalo vykonávať „zodpovedné vojenské aktivity“ v reakcii na rozbehnuté vojenské cvičenia Južnej Kórey a Spojených štátov.

Juhokórejsko-americké cvičenia zahŕňajú počítačovo simulovaný výcvik na veliteľskom stanovišti a 48 druhov cvičení v teréne, čo je dvojnásobný počet oproti minulému roku.

Napätie a stupňujúci tlak KĽDR

Napätie na Kórejskom polostrove sa v ostatnom období vystupňovalo, keďže Severná Kórea zintenzívňuje vývoj zbraní, zatiaľ čo Južná Kórea rozšírila svoj vojenský výcvik so Spojenými štátmi a Japonskom.

Odborníci konštatujú, že KĽDR chce pravdepodobne využiť svoje zbrojné kapacity, aby získala ústupky od Západu, napríklad uvoľnenie sankcií. Tiež podľa nich stupňuje tlak na svojich rivalov v roku volieb ako v Južnej Kórei, tak v USA.

Viac k témam: Kórejská centrálna tlačová agentúra (KCNA), Severokórejský vodca
Zdroj: SITA.sk – Kim Čong-un sám riadil nový tank počas vojenského cvičenia, vyzval na lepšiu pripravenosť na vojnu (video+foto) © SITA Všetky práva vyhradené.