gtag('config', 'UA-130501671-1');

18.3.2024 (SITA.sk) – Napriek tomu, že súčasný ruský režim pred prezidentskými voľbami robil všetko pre to, aby potlačil opozíciu a akýkoľvek odpor, našli sa odvážlivci, ktorí vyjadrili nesúhlas s ruským vodcom Vladimirom Putinom.

Ruské nezávislé médium Meduza, ktoré sídli v Lotyšsku, zverejnilo zábery od čitateľov, pričom na jednom bolo napísané „vrah“ a na druhom „čaká ťa Haag“ so zjavným odkazom na Putinove zločiny vrátane tých vojnových na Ukrajine.

Viaceré nedemokratické praktiky

Niektorí ľudia však povedali agentúre AP, že s radosťou volili Putina. To nebola novinka v krajine, štátna televízia chváli ruského vodcu a vysloviť akýkoľvek iný názor je riskantné. Dmitrij Sergienko, ktorý odovzdal svoj hlas v Moskve, povedal: „Som spokojný so všetkým a chcem, aby všetko pokračovalo tak, ako je teraz.“

Niekoľko ľudí bolo zatknutých, vrátane v Moskve a Petrohrade, po tom, čo sa pokúsili založiť požiare alebo odpáliť výbušniny vo volebných miestnostiach, zatiaľ čo iní boli zadržaní za hádzanie zelených tekutín alebo atramentu do urny.

Stanislav Andrejčuk z poprednej ruskej nezávislej volebnej pozorovacej skupiny Golos uviedol, že Rusov prehľadávali pri vstupe do volebných miestností. Vyskytli sa tiež pokusy o kontrolu vyplnených hlasovacích lístkov pred ich vhodením a jedna správa uviedla, že polícia požadovala otvorenie volebnej urny, aby z nej odstránili niektoré hlasovacie lístky.

„Poludnie proti Putinovi“

Ruská opozícia usporiadala početné zhromaždenia v rámci iniciatívy jej zosnulého lídra Alexeja Navaľného s názvom Poludnie proti Putinovi. Mnohí ľudia na protest proti ruskému vodcovi prišli odovzdať svoj hlas v ruských prezidentských voľbách súčasne v nedeľu o 12.00 h.

Moskovská prokuratúra predtým uviedla, že fronty v nedeľu napoludnie možno považovať za marenie práce volebných komisií, za ktoré hrozí až päť rokov väzenia. Napoludnie sa však v blízkosti volebných miestností v ruských mestách a v zahraničí zišlo viac ľudí ako v predchádzajúcich dvoch dňoch.

Viac k témam: Prezidentské voľby v Rusku, Ruská opozícia, Ruský prezident, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Počas volieb v Rusku kontrolovali voličom hlasovacie lístky, niektoré však napriek tomu obsahovali slová ako „vrah“ či „čaká ťa Haag“ © SITA Všetky práva vyhradené.