gtag('config', 'UA-130501671-1');

20.5.2024 (SITA.sk) – Ruské sily sa podľa amerického ministra obrany Lloyda Austina v nadchádzajúcich týždňoch pokúsia o ďalšie postupy, aby vytvorili nárazníkovú zónu pozdĺž ukrajinskej hranice. Šéf Pentagonu na to poukázal na samite Kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny, informuje denník The Guardian.

Mimoriadna odvaha a schopnosti

„Je to ťažký a nebezpečný boj, ale ukrajinskí obrancovia preukazujú mimoriadnu odvahu a schopnosti. A dobre využívajú možnosti, ktoré táto kontaktná skupina poskytla,“ povedal Austin v úvodnom príhovore stretnutia.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Ruské sily v ostatných mesiacoch zaznamenali len mierne pokroky, no 10. mája spustili prekvapivú ofenzívu v Charkovskej oblasti, čo viedlo k ich najväčším územným ziskom za rok a pol. Austin poznamenal, že ofenzíva zintenzívnila naliehavosť západnej podpory Ukrajine, a povedal, že USA dodávajú Kyjevu veľmi potrebnú pomoc.

Ťažký nedostatok zbraní a zásob

Dodávaná vojenská pomoc zahŕňa 155 milimetrové delostrelecké náboje, muníciu pre systémy HIMARS, protivzdušnú obranu a protipancierové systémy.

Minister tiež uviedol, že USA budú pokračovať v schvaľovaní „podstatných“ balíkov bezpečnostnej pomoci Ukrajine, čo znamená, že „stály tok“ pomoci budú Kyjevu poskytovať „týždeň po týždni“.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v máji 2024 (fotografie)

Kyjev sa vyrovnáva s ťažkým nedostatkom zásob a zbraní, ktorý bol čiastočne spôsobený mesiacmi hádok v americkom Kongrese, ktoré oddialili obrovský balík americkej vojenskej pomoci.

Viac k témam: Americký minister obrany, pomoc Ukrajine, ruské sily, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk – Rusko sa pokúsi vytvoriť nárazníkovú zónu pozdĺž ukrajinskej hranice, ofenzíva zintenzívnila naliehavosť západnej podpory © SITA Všetky práva vyhradené.