gtag('config', 'UA-130501671-1');

21.5.2024 (SITA.sk) – Ruský generál, ktorý bol minulý rok uvoľnený zo služby po tom, čo sa sťažoval na problémy, ktorým čelia jeho vojaci na Ukrajine, bol zatknutý pre obvinenia z rozsiahleho úplatkárstva. V utorok o tom informovali ruské spravodajské kanály.

Zatknutie generálmajora Ivana Popova, ktorý velil 58. gardovej kombinovanej armáde, nasleduje po minulomesačnom zatknutí námestníka ministra obrany Timura Ivanova, blízkeho spolupracovníka bývalého ministra obrany Sergeja Šojgua, tiež pre obvinenia z úplatkárstva.

Prigožinova vzbura

Ruský vodca Vladimir Putin odvolal Šojgua z funkcie ministra obrany 12. mája a vymenoval ho za šéfa národnej bezpečnostnej rady.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Šojgu bol obviňovaný z toho, že Rusko nedokázalo dobyť Kyjiv na začiatku vojny na Ukrajine.

Z nekompetentnosti a korupcie ho obvinil niekdajší vodca žoldnierov z Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin, ktorý v júni minulého roka spustil vzburu s cieľom žiadať odvolanie Šojgua a náčelníka Generálneho štábu Ruskej federácie Valerija Gerasimova.

Necelý mesiac po neúspešnej Prigožinovej vzbure Popova odvolali z funkcie.

Bodnutie do chrbta

Povedal, že hovoril so Šojguom o nedostatočnom vybavení vo vojne na Ukrajine, ktorá viedla k nadmerným úmrtiam v radoch Rusov, a že jeho prepustenie bolo „zradným“ bodnutím do chrbta ruským silám na Ukrajine.

Ruské sily pod vedením Popova bojovali v Zaporižžskej oblasti, v jednej z najkľúčovejších oblastí doterajšieho priebehu vojny na Ukrajine.

Jeho prepustenie prišlo deň po tom, čo veliteľské stanovište 58. armády v meste Berďansk zasiahol ukrajinský úder, pri ktorom zahynul vysokopostavený generál.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, úplatkárstvo, Vzbura v Rusku – Jevgenij Prigožin (wagnerovci)
Zdroj: SITA.sk – Generála, ktorého prepustili po sťažnostiach na nedostatok vybavenia v ruskej armáde, obvinili z úplatkárstva © SITA Všetky práva vyhradené.