gtag('config', 'UA-130501671-1');

21.5.2024 (SITA.sk) – Ruský súd v utorok odsúdil 77-ročného fyzika za vlastizradu a odsúdil ho na 14 rokov v trestaneckej kolónii.

Ako uvádza web Kyiv Independent, Anatolij Maslov bol obvinený zo zdieľania prísne tajných informácií o ruskom programe hypersonických rakiet s Nemeckom. Tvrdil, že je nevinný.

Dvaja ešte len čakajú na súd

Prípad je najnovším zo série vyšetrovaní proti vedcom zapojeným do ruského programu hypersonických rakiet, zodpovedných za vývoj zbraní ako Kinžal a Zirkon.

Napriek tomu, že ich Kremeľ propagoval ako „super zbrane“, mali iba obmedzený úspech proti systémom protivzdušnej obrany na Ukrajine dodávaným Západom, najmä proti systémom Patriot.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Maslov a dvaja jeho kolegovia z toho istého inštitútu, Alexander Šipľuk a Valerij Zviagincev, boli zatknutí v roku 2022. Šipľuk a Zviagincev ešte len čakajú na súd.

Inštitút predtým uviedol, že vedecké práce, ktoré muži prezentovali na medzinárodných konferenciách, boli preverené, aby sa zabezpečilo, že neprezrádzajú žiadne tajné informácie, ale Kremeľ v tom čase uviedol, že je to záležitosť bezpečnostných služieb.

Tajné dokumenty

Moskovský mestský súd minulý rok odsúdil Anatolija Gubanova, 66-ročného fyzika, ktorý pracoval na vývoji nadzvukových zariadení, na 12 rokov väzenia za obvinenie z vlastizrady.

Gubanov je bývalým vedúcim oddelenia lietadiel a rakiet v Centrálnom inštitúte aerodynamiky a hydrodynamiky v Žukovskom v Moskovskej oblasti.

V roku 2020 ho zatkli pre podozrenie, že svojim holandským kolegom, s ktorými spolupracoval na projekte civilného hypersonického dopravného lietadla, HEXAFLY-INT, poskytoval tajné dokumenty o vývoji nadzvukových zariadení.

Nič sa nepreukázalo

V roku 2021 bol zadržaný aj 70-ročný Valerij Golubkin a v tom istom roku ho odsúdili na 12 rokov väzenia. Obvinenia vznesené proti nemu poprel.

Revízia dokumentov odovzdaných holandským kolegom, ktoré preskúmala ľudskoprávna skupina Perviy Otdel, neodhalila u Golubkina ani Gubanova žiadny utajovaný obsah.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Vlastizrada
Zdroj: SITA.sk – Ruského experta na hypersonické rakety odsúdili za vlastizradu a dostal 14 rokov v trestaneckej kolónii © SITA Všetky práva vyhradené.