gtag('config', 'UA-130501671-1');

23.5.2024 (SITA.sk) – Slovensko využilo zo zdrojov Európskej únie v programovom období 2014 – 2020, ktoré ešte nie je uzavreté, 14,97 mld. eur. Podľa stavu k 10. máju je to 103,21 % oproti plánovanej sume 14,5 mld. eur v desiatich programoch.

100-percentné využitie alokácie

Po zohľadnení fondov a kategórií regiónov je potrebné pre 100-percentné využitie alokácie administratívne ukončiť ešte 115,7 mil. eur z prostriedkov EÚ.

Vyplýva to z informácie o stave implementácie eurofondov v období 2014 – 2020 a v novom období v rámci Programu Slovensko 2021 – 2027, vláda ju prerokovala na štvrtkovom zasadnutí.

Nadzmluvnené projekty počas úradníckej vlády

Minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD) na tlačovej besede upozornil, že počas predošlej úradníckej vlády Ľudovíta Ódora boli v rámci predošlého obdobia nadzmluvnené projekty o 363 miliónov eur, ktoré neboli ničím kryté. Týka sa to projektov v Integrovanom regionálnom operačnom programe s alokáciou 2 miliardy eur.

„Nadkontrahovanie musel a musí zaplatiť štát a pritom sme takmer miliardu eur presúvali na energo pomoc,“ uviedol minister investícií.

Porušenie zákonov

Citoval aj vtedajšieho ministra financií Michala Horvátha, ktorý na problém kontrahovania v uvedenom programe poukázal s tým, že sa tým porušujú dva zákony.

„Keby sa tieto peniaze nevyplatili mestám a obciam, vyšším územným celkom, tak by nám hrozili žaloby. Boli to peniaze na podpísané projekty,“ povedal Richard Raši. Samosprávy, prijímatelia podľa neho netušili, že sa rozdávajú europeniaze, ktoré nie sú. V súvislosti s porušením zákonov avizoval trestné oznámenie.

Viac k témam: Eurofondy, minister investícií, Úradnícka vláda
Zdroj: SITA.sk – Čerpanie starých eurofondov presiahlo sto percent, je potrebné uzavrieť ešte viac ako sto miliónov eur © SITA Všetky práva vyhradené.