gtag('config', 'UA-130501671-1');

23.5.2024 (SITA.sk) – Oslo na jar predminulého roka sprísnilo vízové praktiky, po ktorých sa turistické víza pre Rusov väčšinou nevydávali. Krajina tiež vlani v septembri obmedzila vstup ruským autám.

Odmietnutí budú od 29. mája

Ruskí občania prichádzajúci do Nórska z dôvodu turistiky a „iných nepodstatných ciest“ budú odmietnutí pri vstupe cez vonkajšiu hranicu od 29. mája, uviedla vláda. Zákaz sa vzťahuje tak na Rusov, ktorým sa podarilo získať nórske turistické vízum, ako aj na víza vydané inými krajinami Schengenu.

Výnimky budú udelené Rusom, ktorí cestujú za rodičmi, manželmi, manželkami alebo deťmi žijúcimi v Nórsku, ako aj tým, ktorí budú pracovať alebo študovať v Nórsku alebo iných krajinách schengenského priestoru.

Nórsky prístup postavenia spojencov

„Rozhodnutie o sprísnení pravidiel vstupu je v súlade s nórskym prístupom postavenia spojencov a partnerov v reakciách proti nezákonnej ruskej útočnej vojne proti Ukrajine,“ uviedla nórska ministerka spravodlivosti Emilie Enger Mehl.

Niekoľko európskych krajín vrátane Poľska a pobaltských štátov zaviedlo v roku 2022 vízové obmedzenia pre ruských občanov.

Hoci Nórsko nie je členom , je členom NATO a pripojilo sa k mnohým sankciám uvaleným európskymi krajinami proti Moskve. Nórsko a Rusko zdieľajú takmer 200 kilometrov dlhú hranicu v Arktíde.

Viac k témam: nórska ministerka spravodlivosti, nórska vláda, rusko-ukrajinský konflikt, sankcie voči Rusku, vojna na Ukrajine, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Do Nórska sa už ruskí turisti nedostanú, krajina pre nich uzatvára svoje hranice © SITA Všetky práva vyhradené.