gtag('config', 'UA-130501671-1');

23.5.2024 (SITA.sk) – Najvyšší súd SR v trestnej veci Mariána Magáta stíhaného pre rozsiahlu a dlhodobo páchanú závažnú extrémistickú trestnú činnosť zrušil rozsudok Špecializovaného trestného súdu z januára tohto roku v celom rozsahu a vec mu vrátil, aby ju v potrebnom rozsahu znovu prejednal a rozhodol. Pre agentúru SITA to potvrdila hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

ŠTS uložil Mariánovi Magátovi v januári tohto roku trest šesť rokov väzenia, pričom obžalovaný sa voči verdiktu odvolal. Marián Magát bol súdený pre viac ako 40 skutkov, pričom na začiatku procesu čítal prokurátor obžalobu jeden a pol pojednávacieho dňa. Proces s ním sa začal na súde koncom februára 2023, pričom obžalovaný svoju vinu poprel.

Vinný zo spáchania 43 skutkov

Samosudca Špecializovaného trestného súdu uznal obžalovaného za vinného zo zločinu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd a iné a uložil mu úhrnný trest odňatia slobody vo výmere šesť rokov so zaradením do ústavu na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia, ako aj trest prepadnutia veci.

Samosudca uznal obžalovaného za vinného zo spáchania 43 skutkov uvedených v obžalobe, z jedného skutku obžalovaného spod obžaloby oslobodil, pretože skutok nie je trestným činom,“ povedala v januári hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Predmetom obžaloby boli predovšetkým statusy na sociálnych sieťach. Niektoré sa týkali napríklad pochvalných vyjadrení na adresu Adolfa Hitlera. „Naplnenie Hitlerových plánov pre Európu by bolo požehnaním pre nás všetkých,“ uviedol obžalovaný podľa prokuratúry.

Spochybňovanie holokaustu

V iných statusoch kritizoval Židov napríklad pre revolučné násilie. Takisto bolo Mariánovi Magátovi kladené za vinu produkovanie videí, v ktorých podľa jeho vlastných slov „predstavoval“ verejnosti ľudí, ktorí spochybňovali holokaust. Tvrdil napríklad, že počet šesť miliónov zavraždených bol určený dopredu.

V inom videu zase tvrdil, že v holokaust verí. „Pokiaľ budem mať čo i len malú pochybnosť, pôjdem do väzenia,“ skonštatoval. V ďalšom videu zase tvrdil, že plynové komory nikto nevidel.

Úrad špeciálnej prokuratúry ešte v decembri 2022 informoval, že extrémistická trestná činnosť Mariána Magáta súvisí aj s knižnou publikáciou, ktorá bola vydaná a publikovaná pod názvom Židokracia, ako aj s jej rozširovaním.

Národná kriminálna agentúra zadržala a obvinila Mariána Magáta v januári 2022. Následne bol vzatý do väzby.

Obžaloba na obvineného bola podľa Úradu špeciálnej prokuratúry podaná pre pokračujúci zločin rozširovania extrémistického materiálu, pokračujúci zločin výroby extrémistického materiálu, pokračujúci prečin popierania a schvaľovania holokaustu, zločinov politických režimov a zločinov proti ľudskosti, pokračujúci prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia, zločin založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd, a pre prečin prechovávania extrémistického materiálu.

Marián Magát je zakladateľom skupiny Vzdor Kysuce. V inom prípade ho v roku 2017 za nedovolené ozbrojovanie právoplatne odsúdili na tri roky podmienečne, v dôsledku čoho nemohol kandidovať na post predsedu Žilinského samosprávneho kraja. V roku 2016 neúspešne kandidoval v parlamentných voľbách.

Viac k témam: Extrémizmus, Súdy
Zdroj: SITA.sk – Prípad Magáta stíhaného pre závažnú extrémistickú trestnú činnosť sa vráti na Špecializovaný trestný súd © SITA Všetky práva vyhradené.