gtag('config', 'UA-130501671-1');

1.6.2024 (SITA.sk) – Poslankyne hnutia Progresívne Slovensko Veronika Veslárová a Jana Hanuliaková chcú pre samosprávy zaviesť novú povinnosť v súvislosti s osvedčovaním listín fyzickej osoby.

Ak tejto osobe zdravotný stav nedovoľuje dostaviť sa do úradnej miestnosti, na základe predložených zmien by mohla vykonať osvedčenie v mieste trvalého pobytu alebo prechodného pobytu či na inom vhodnom mieste.

Novela zákona o osvedčovaní listín

O novele zákona o osvedčovaní listín a podpisov na listinách okresnými úradmi a obcami by sa malo začať rokovať na najbližšej parlamentnej schôdzi so začiatkom 11. júna.

„Aj pre fyzické osoby, ktorým zdravotný stav nedovoľuje navštíviť úradnú miestnosť za účelom osvedčovania listín a osvedčovania podpisov na listinách, je potrebné zabezpečiť štandardné využívanie služby osvedčovania listín a podpisov. Je potrebné poukázať na to, že práve samotné procesy pri poskytovaní sociálnych služieb pre tieto osoby, vyžadujú napríklad úradne overené vyhlásenie o majetku fyzickej osoby na účely platenia úhrady za sociálnu službu,“ uviedli poslankyne.

Osvedčovanie aj mimo úradov

Viaceré samosprávy už v praxi realizujú osvedčovanie aj mimo úradov, najmä v domácnosti. Činia tak na základe aktuálnej právnej úpravy, ktorá umožňuje vykonať osvedčenie na inom vhodnom mieste, avšak ide o možnosť a nie povinnosť.

„Počas mimoriadnej situácie spôsobenej ochorením Covid-19 sa overovanie listín a podpisov na listinách vykonávalo v domácnosti najmä pre ľudí, ktorým zdravotný stav nedovolil prísť do obvodného úradu alebo do úradnej miestnosti obce. Túto službu využívali najmä seniori a zdravotne znevýhodnené osoby,“ tvrdia poslankyne.

Dodali, že pre ľudí s ťažkým zdravotným znevýhodnením a seniorov je náročné navštevovať príslušné úrady, pretože zväčša nedisponujú bezbariérovým prístupom.

Viac k témam: fyzické osoby, osoby so zdravotným postihnutím, Samosprávy, Seniori
Zdroj: SITA.sk – Progresívci chcú pre samosprávy zaviesť novú povinnosť, týka sa osvedčovania listín fyzických osôb © SITA Všetky práva vyhradené.