gtag('config', 'UA-130501671-1');

5.6.2024 (SITA.sk) – Atentát na premiéra Roberta Fica je výstrahou pred ďalším úpadkom slovenskej politiky a kultúry. Iniciátori výzvy za „Nedeľu bez politiky“ apelujú na návrat k vzájomnej úcte, dialógu a zodpovednosti.

„Potrebujeme návrat k vedomiu a svedomiu zodpovednosti za seba i za druhých. Naším osvedčeným civilizačným zdrojom je Desatoro. Prameňom a ústavným pilierom slovenskej štátnosti je cyrilo-metodské duchovné dedičstvo,“ uviedol jeden z organizátorov výzvy Ján Figeľ.

Politici majú ísť príkladom

Organizátori výzvy zdôrazňujú význam nedele ako dňa pracovného pokoja, odpočinku, duchovna a času stráveného s rodinou a priateľmi.

„Nedeľa patrí duchovnému a telesnému odpočinku, rodine, kultúre, športu a vzťahom. Spolu s mnohými podobne zmýšľajúcimi vyzývam politikov, parlamentné strany a médiá, aby rešpektovali nedeľu ako deň pokoja. Nech sú politické diskusie čo najskôr médiami presunuté na iné dni. A nech politici idú príkladom pri ochrane nedele ako sviatočného dňa,“ dodal Figeľ.

Upozorňujú na mediálne zisky

Organizátori upozorňujú, že ani mediálne zisky, ani politické body nie sú cenné viac ako pokoj v rodinách, v národe a spoločnosti. „Aj ženy a muži v politike potrebujú deň odpočinku. Darujme našej domovine – Slovensku potrebné dni pokoja, darujme Slovensku nedele bez politiky,“ uzavrel Figeľ.

Pod výzvu sa podpísali také osobnosti ako Božidara Turzonovová (členka činohry SND), Cyril Vasiľ (arcibiskup, Košická GK eparchia), Ján Hroboň (biskup, Západný dištrikt ECAV), Richard Rybníček (primátor Trenčína), Oto Klein (primátor Nové Zámky), Ján Oparty (vysokoškolský pedagóg a filmový režisér), Jozef Božík (primátor Partizánske), Martin Homza (profesor slovenských dejín), Štefan Bučko (vysokoškolský pedagóg a člen činohry SND), Vladimír Farkaš (dekan RKC, Partizánske), Svetozár Martinický (scenárista a dramaturg).

Viac k témam: Politika, Streľba na premiéra Roberta Fica v Handlovej
Zdroj: SITA.sk – Figeľ s osobnosťami vyzývajú na nedeľu bez politiky, atentát na premiéra Fica bol výstrahou pred úpadkom © SITA Všetky práva vyhradené.