gtag('config', 'UA-130501671-1');

10.6.2024 (SITA.sk) – Rusko sa pokúša naverbovať do svojej armády Afričanov, ktorých potom plánuje nasadiť v bojoch proti Ukrajine. V najnovšej aktualizácii o vývoji vojny na Ukrajine to uviedlo britské ministerstvo obrany.

Podľa Britov sú ruské snahy znakom toho, že v Rusku sa nachádza nedostatok väzňov, ktorých by mohli zmobilizovať do armády. Práve túto kategóriu občanov predtým Moskva používala pri mobilizácii, aby zmiernila nespokojnosť verejnosti.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Britská spravodajská služba tvrdí, že Rusko zintenzívňuje svoje pokusy o nábor občanov z viacerých afrických krajín vrátane Rwandy, Burundi, Konga a Ugandy na boj proti Ukrajine, pričom sľubuje mesačné odmeny vo výške dvetisíc až 2 200 dolárov a perspektívu získať ruské občianstvo.

Analytici Spojeného kráľovstva naznačujú, že táto kampaň odráža snahy Ruska aktívne nahradiť značné personálne straty a podporiť útočné akcie na viacerých frontoch naraz.

„Keďže v Rusku pravdepodobne dosiahli obmedzený počet odsúdených, Rusko pravdepodobne rozšíri svoj nábor na globálny juh, aby sa vyhlo ďalšej mobilizácii v samotnom Rusku. Okrem toho, že je nepopulárna pre prezidenta Putina a ruskú vládu, predchádzajúca mobilizácia pre vojnu mala za následok rekordný nedostatok pracovných síl a exodus kvalifikovaných pracovníkov, ako sú lekári a IT odborníci,“ konštatujú Briti.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v júni 2024 (fotografie)

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk – Rusi verbujú do vojny na Ukrajine Afričanov z Rwandy, Konga či Burundi, tvrdia Briti © SITA Všetky práva vyhradené.