gtag('config', 'UA-130501671-1');

11.6.2024 (SITA.sk) – Vládna koalícia by si mala urýchlene zvoliť predsedu Národnej rady (NR) SR. Uviedo to predseda KDH Milan Majerský v utorok na tlačovom brífingu ako reakciu na nezaradenie bodu parlamentu o zvolení jeho predsedu.

„Všetci sme si vedomí toho, že táto krajina nemôže takto fungovať. Na Slovensku nemáme obsadenú druhú najvyššiu ústavnú funkciu predsedu NR SR, a preto musí k zvoleniu urýchlene dôjsť, nakoľko podpredseda nemá všetky jeho kompetencie. Ak vládna koalícia neurobí tento krok, tak budeme iniciovať zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu na zvolenie predsedu parlamentu,“ informoval Majerský.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Poslanec Viliam Karas (KDH) dodal, že aj po bezprecedentnom atentáte na premiéra krajiny Fica je o to väčšou výzvou pre Slovenskú republiku a štátnikov, aby zabezpečili riadny chod ústavných orgánov.

„KDH opakovane vyzýva ako aj ostatné opozičné strany, aby koalícia pristúpila k voľbe predsedu NR SR. Zatiaľ sa tak nestalo. Včera nám oznamovali, že dôjde ku koaličnej rade a že dnes príde ako prvý bod programu voľba predsedu parlamentu. Dnes sme sa dozvedeli, že toto rozhodnutie sa odkladá. Na druhej strane ale počujeme o pripravovaných balíkoch ako Lex-atentát a rôznych bezpečnostných opatreniach. Avšak prvou bezpečnostnou otázkou pre každého štátnika SR a každej normálnej fungujúcej krajiny je, aby riadne fungovali inštitúcie a každá inštitúcia mala svojho šéfa,“ uviedol Karas.

Dodal, že KDH začne zbierať podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze NR SR práve s cieľom, aby sa naplnila literu ústavy, aby parlament rozhodoval o predsedovi. Karas uzavrel, že rovnaký problém majú aj pri Slovenskej informačnej službe (SIS) v otázke šéfa.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Koalícia, Lex-atentát, Mimoriadna schôdza parlamentu, Opozícia, predseda KDH, Predseda parlamentu, zvolanie mimoriadnej schôdze
Zdroj: SITA.sk – KDH vyzýva koalíciu na urýchlené zvolenie nového predsedu parlamentu. Je pripravené iniciovať mimoriadnu schôdzu (video) © SITA Všetky práva vyhradené.