gtag('config', 'UA-130501671-1');

13.6.2024 (SITA.sk) – Rada pre štátnu službu je nesmierne dôležitá pre zachovanie nezávislého dohľadu a monitorovanie výkonu štátnej služby na Slovensku. Jej zrušenie by bolo krokom späť.

Tvrdia to v spoločnom stanovisku mimovládne organizácie Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť, Zastavme korupciu, Via Iuris, Slovensko.digital, Bystriny a Transparency International Slovensko.

Profesionalizácia štátnej služby

Rada vznikla ešte v roku 2017 v snahe profesionalizovať štátnu službu a ako miesto, na ktoré sa môžu úradníci či bežná verejnosť obrátiť, ak vidia nedostatky v úradníckej oblasti.

„Rada robí dôležitú výskumnú a osvetovú činnosť, bez ktorej by nám chýbali dáta a poriadne by sme nevedeli, čo sa vlastne v štátnej službe deje. Ak chceme ako krajina robiť rozhodnutia na základe dôkazov a dát, potrebujeme nestranne sledovať podmienky pre úradníkov a vydávať nezávislé usmernenia,“ upozorňujú mimovládky.

Legitímna otázka

Otázka, ako tento nezávislý orgán viac zefektívniť, je podľa nich legitímna, ale mala by byť zodpovedaná prostredníctvom odbornej diskusie – nie cez pozmeňovací návrh na zrušenie rady ako takej.

Zrušenie Rady pre štátnu službu prinesie štátu úsporu financií a kontrola bude aj naďalej zabezpečená. Tvrdí to Úrad vlády SR po tom a argumentuje tým, že toto opatrenie prinesie odhadovanú úsporu zhruba 655 000 eur ročne.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Rada pre štátnu službu, Štátna správa
Zdroj: SITA.sk – Zrušenie Rady pre štátnu službu bude podľa mimovládok krokom späť, je dôležitá pre nezávislý dohľad nad výkonom štátnej služby © SITA Všetky práva vyhradené.