gtag('config', 'UA-130501671-1');

15.6.2024 (SITA.sk) – V Bratislave v sobotu zložil prísahu nový slovenský prezident Peter Pellegrini. O inaugurácii informovala napríklad aj americká agentúra AP, ktorá pripomína, že Pellegrini je „blízky spojenec populistického premiéraRoberta Fica.

Agentúra tiež poznamenáva, že Pellegriniho víťazstvo v aprílových prezidentských voľbách upevnilo Ficovu moc, pretože jemu a jeho spojencom umožnilo kontrolovať hlavné strategické posty. Ficova strana Smer-SD vyhrala septembrové parlamentné voľby na proruskej a protiamerickej platforme a kritici sa obávajú, že Slovensko pod jeho vedením opustí svoj prozápadný kurz a bude nasledovať smerovanie Maďarska pod vedením populistického premiéra Viktora Orbána, konštatuje AP.

Ako tiež uviedla, Pellegrini, ktorého strana Hlas-SD je súčasťou vládnej koalície, nikdy nespochybňoval Ficovu politiku. AP vyzdvihla, že Pellegrini počas inaugurácie vyzval na národnú jednotu, pričom citovala jeho vyhlásenie: „Sme jeden národ, jedno spoločenstvo, jedno Slovensko“. Poukázala aj na to, že sa ceremónia uskutočnila za prísnych bezpečnostných opatrení po májovom atentáte na premiéra Fica.

Pellegrini je šiesty prezident Slovenskej republiky. Vo funkcii nahradil prezidentku Zuzanu Čaputovú, ktorá sa už neuchádzala o ďalšie funkčné obdobie.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Inaugurácia Petra Pellegriniho (fotografie)

Viac k témam: bývalá prezidentka SR, Inaugurácia prezidenta, Prezident Slovenskej republiky
Zdroj: SITA.sk – Blízky spojenec populistického premiéra zložil prezidentskú prísahu, píšu o Pellegrinim v zahraničí  © SITA Všetky práva vyhradené.