gtag('config', 'UA-130501671-1');

15.6.2024 (SITA.sk) – Protirasistické skupiny, odborové zväzy a nová ľavicová koalícia sa v sobotu zišli na protestoch proti krajnej pravici. Protesty v Paríži a ďalších mestách sa konajú na pozadí intenzívnej kampane pred predčasnými parlamentnými voľbami, ktoré prezident Emmanuel Macron oznámil po víťazstve krajne pravicového Národného združenia v eurovoľbách.

Francúzske ministerstvo vnútra uviedlo, že na zhromaždeniach v krajine nasadia 21-tisíc policajtov a žandárov. Úrady odhadujú, že celonárodná účasť na demonštráciách bude medzi 300 až 500-tisíc ľudí.

V Paríži sa demonštranti, ktorí majú obavy z toho, že nadchádzajúce voľby prinesú prvú krajne pravicovú vládu od druhej svetovej vojny, zišli na Place de la République a pochodovali cez východnú časť metropoly. Podľa parížskej polície napriek nepriaznivému počasiu prišlo 75-tisíc ľudí.

Polícia zaznamenala niekoľko pokusov o spôsobenie škôd zo strany demonštrantov a siedmich zatkla. Novinár agentúry AP uviedol, že polícia použila slzotvorný plyn proti demonštrantom, ktorí sa pokúsili zvandalizovať autobusovú zastávku a reklamné tabule.

V meste Nice na juhu demonštranti skandovali slogany proti lídrovi Národného združenia Jordanovi Bardellovi aj proti prezidentovi Emmanuelovi Macronovi. Podľa organizátorov prišlo 3 000 ľudí, polícia hovorila o 2 500 účastníkoch.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Protesty proti krajnej pravici vo Francúzsku (fotografie)

Viac k témam: Demonštranti, Francúzsky prezident, Krajná pravica, Národné združenie, Predčasné parlamentné voľby, protesty vo Francúzsku, Voľby do Európskeho parlamentu (eurovoľby) 2024
Zdroj: SITA.sk – Francúzsko bolo plné demonštrantov, v krajine sa uskutočnili protesty proti krajnej pravici (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.