gtag('config', 'UA-130501671-1');

16.6.2024 (SITA.sk) – Obmedzené povolenia na zasiahnutie cieľov v Rusku zbraňami poskytnutými USA znížili ruský bezpečný priestor o 16 %. V najnovšej správe o vojne na Ukrajine to konštatujú analytici amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

Upravenie americkej politiky

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena mierne upravila svoju politiku, aby umožnila Ukrajine používať zbrane dodané USA na zacielenie vybraných ruských vojenských pozícií v rámci obmedzenej časti ruského územia pri hraniciach s Ukrajinou. Táto úprava znížila rozsah zabezpečenej pozemnej oblasti Ruska o 16 %.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Politika USA naďalej chráni veľkú väčšinu ruského operačného tyla a hlbokého tyla a politika USA zakazuje Ukrajine používať ATACMS kdekoľvek v Rusku,“ uvádzajú analytici z ISW.

Vytvorenie akejsi „svätyne“

Politika USA, ktorá Ukrajine obmedzuje používanie týchto zbraní, v skutočnosti vytvorila akúsi „svätyňu“. Hoci je toto územie v dosahu zbraní poskytnutých USA, zostáva toto územie v dôsledku týchto obmedzení nedotknuté ukrajinskými údermi. Rusko využíva túto „svätyňu“ na ochranu svojich bojových síl, infraštruktúry velenia a riadenia, logistiky a podporných služieb, ktoré sú nevyhnutné pre jeho operácie na Ukrajine.

Odborníci z ISW naznačujú, že ukrajinské sily by mohli potenciálne zasiahnuť akékoľvek legitímne ruské vojenské ciele v dosahu systémov HIMARS v ruských oblastiach Belgorod, Kursk a Brjansk. Či však Ukrajina má oprávnenie na uskutočnenie takýchto úderov, zostáva neisté.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v júni 2024 (fotografie)

Viac k témam: americké zbrane, Americký prezident, rusko-ukrajinský konflikt, Vojenská pomoc Ukrajine
Zdroj: SITA.sk – Povolenia na zasiahnutie cieľov v Rusku americkými zbraňami zmenšujú bezpečný priestor agresora © SITA Všetky práva vyhradené.